В Мексико: На мястото на статуята на Колумб ще се появи скулптура на индианска жена


Вместо статуята на Колумб на Булеварда на Реформата в Мексико Сити ще се появи скулптурен образ на представител на коренното население на Централна Америка. Това съобщи Paris Match.

В Мексико: На мястото на статуята на Колумб ще се появи скулптура на индианска жена

Няколко дни преди честването на 200-годишнината от независимостта на Мексико на 15 септември, вместо паметника на Христофор Колумб, на централния булевард в мексиканската столица ще бъде издигната статуя на жена от племето олмеки, създадена от скулптора Педро Рейес. Това заяви кметът на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум на събитие, посветено на Международния ден на жените от коренното население.

„Това са жените от коренното население, които са понесли най-тежкия товар в историята на Мексико и са получили най-малко признание“, заяви Клаудия Шайнбаум.

Тя добави, че подмяната на статуята на Колумб ще символизира акта на „социална справедливост“ и признаване на 500-годишния период на съпротива на индианците след завладяването на континента.

Статуята на Колумб „ще бъде преместена на безопасно, подходящо и прилично място“, увериха от Националния институт по антропология и история на Мексико.

В същото време статуята беше премахната от Булеварда на Реформата през октомври 2020 г., след като беше нападната от вандали и бе изрисувана с графити. Освен това в социалните мрежи стартира кампания с искане за премахването на Христофор Колумб от централната улица на мексиканската столица.

По-рано се съобщи, че паметници на Конфедерациите са разрушени в източната част на САЩ.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments