Солидни терористи: Кой оглави Афганистан при талибаните

Във вторник движението на талибаните, забранено в Русия, което завзе територията на Афганистан на 15 август, обяви състава на новото правителство. Предишното отчасти избяга от страната, частично намери убежище в Доха. Противно на очакванията на експертите, новото ръководство на страната е почти изцяло съставено от талибански бойци. Други политически сили, включително представители на светското правителство, опълченци и жени, не са представени в него.

Солидни терористи: Кой оглави Афганистан при талибаните

Един от основателите на талибаните (организация, забранена в Русия), молла Мохамед Хасан Ахунд, стана глава на правителството. Той ръководи бойците по време на войната с армията на афганистанското правителство. За негов заместник е назначен Абдул Гани Барадар, полеви командир и лидер на политическото крило на талибаните.

Синът на основателя на «мрежата Хакани», издирвана от ФБР за терористичните атаки, Сираджудин Хакани, стана шеф на републиканското вътрешно министерство. Представител на друга династия, синът на основателя на талибаните Мохамед Омар Якуб, който ръководи военните операции на талибаните през последните две години, стана министър на отбраната.

Афганистанското външно министерство се ръководи от Амир Хану Мотаки, бивш министър на образованието и бивш министър на информацията и културата на Афганистан (до 2001 г.), включен в списъка на ООН за санкции. По време на талибанския режим в края на 90-те години Мотаки служи като представител на талибаните на преговорите.

В списъка, публикуван от талибаните, има още 20 имена и всички те са свързани с талибаните и техните приятелски групи.

Кой са тези хора?
Ориенталистът политолог Елена Супонина отбеляза, че много нови министри на Афганистан са в „черните списъци“ на ООН и някои страни по света като терористи.

„Има резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която членовете на това правителство, както персонално посочени по име, така и като част от талибаните, остават забранени и се считат за терористи. Ще бъде много интересно да видим какво ще прави международната общност с това правителство“, каза експертът.

На свой ред бившият сенатор, председател на борда на Руския съюз на ветераните от Афганистан Франц Клинцевич посочи липсата на управленски опит на новите министри в мирния живот.

„Има само един — временно изпълняващият длъжността министър-председател — само той има опит в работата в правителствени органи, той се е срещал с представители на други държави, включително с руското министерство на външните работи, участвал е в някои разговори, като представляващ Афганистан. Останалите днес нямат друг опит освен реалната борба. Те представляват различни направления на движението на талибаните“, каза Клинцевич.

Според него подобно състояние на властта неизбежно ще доведе до увеличаване на напрежението сред елитите, в резултат на което ситуацията може да се влоши.

«Без съмнение всички тези представени първи лица не могат да удовлетворят многобройната група полеви командири, които имат собствено мнение и е напълно възможно сериозно да се обидят.

А в това, че в дадения случай противоречията вътре, по силата на обективните обстоятелства, само ще нарастват, дори не бива да се съмняваме.

Скоро това ще стане ключов център на проблеми в целия свят.

Център, който ще започне да дестабилизира ситуацията отначало в своя регион, а след това мащабът на катаклизмите ще се увеличава с всеки изминал ден», счита екс-сенаторът.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments