Сценариите на Макфол: Русия може да унищожи НАТО

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол посочи два сценария, свързани с Русия, които го плашат, което според него може да се случи в Европа. Той сподели това по време на виртуална дискусия, посветена на отношенията между САЩ, Китай и Русия, предаде РИА Новости.

Сценариите на Макфол: Русия може да унищожи НАТО

Според американския дипломат руският президент Владимир Путин «иска да унищожи НАТО», защото «руският президент не счита, че НАТО съответства на интересите на Русия».

„Първият сценарий: например битка в естонски град на границата между Русия и Естония между етнически руснаци и етнически естонци. Младите хора понякога се бият. Да предположим, че е убит етнически руснак. И Путин решава да изпрати специални сили, за да ги накаже. Те убиват група етнически естонци и се връщат у дома. Не остават, връщат се у дома. Ще влезем ли във война с Русия заради това“, каза Макфол.

Ако такъв сценарий се реализира, тогава според него съюзничеството в НАТО няма да се покаже толкова силно, колкото би трябвало да бъде.

„Вторият сценарий, който ме плаши, е какво ще стане, ако има преврат и проруските сили завземат властта в място като Черна гора. Какво ще направим, ако това се случи? Това са два сценария, които ме плашат“, обобщи той.

По-рано Макфол заяви, че в САЩ има хора, които подкрепят идеите на руския президент Владимир Путин.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments