Politico: Тайният план на действие в случай смъртта на кралица Елизабет II

Погребалната тема е много деликатна във всяко общество. Въпреки това журналистите откриха, че любовта на британците към тяхната кралица е съчетана със здравословен реализъм. Тайните планове „какво да се прави, ако“ включват всичко — от справяне с тълпите опечалени до успокоително пътуване из страната за новия крал Чарлз.

Превод от Politico, САЩ: 

Politico: Тайният план на действие в случай смъртта на кралица Елизабет II

На разположение на «Политико» се оказаха документи, в които пределно детайлно се разкриват подробности от операцията «Лондонски мост»

Сега вече може да бъде публикуван планът на правителството на Обединеното кралство, касаещо това, което ще се случи в периода след смъртта на кралица Елизабет II.

Планът е известен под кодовото име «Лондонският мост» и достатъчно дълго е държан в тайна.

За първи път целият спектър от мероприятия, за които кралското семейство и кабинетът на министрите се подготвят, могат да бъдат публично оповестени.

Сред предвидените действия е мащабна операция на службите за сигурност за управление на очакваното струпване на неконтролирани тълпи и колапс на трафика, които се очакват след смъртта на кралицата. В този момент Лондон може, както се казва в един от официалните меморандуми, за първи път да бъде напълно „запълнен с хора“.

В документите се планира премиерът и неговият кабинет да посрещнат ковчега на кралицата на гара Сейнт Панкрас, а няколко дни преди погребението новият крал Чарлз да започне пътуване из страната.

Действията в десетдневния период между смъртта на кралицата и нейното погребение също са насрочени, а подробностите за тези планове варират от баналното до абсурдното.

Един документ на Даунинг Стрийт изразява загриженост относно възможната вълна от обществено негодувание, която ще се повиши, ако ведомството не успее да спази десетминутния период след оповестяването — да свали знамената навреме. За това се препоръчва да се разчита на страничен изпълнител.

В друг документ се решава ретуитите ще бъдат забранени във всички държавни ведомства, а съобщенията да могат да се изпращат само с разрешение на ръководителя на правителствената служба за връзки с обществеността.

Документите предоставят всички подробности за операция „Лондонски мост“ (в случай, че кралицата умре) и операция „Пролетен прилив“ (план за възкачването на Чарлз на престола).

Денят «Д»

В първите часове след смъртта на кралицата ще има „поредица обаждания“, информиращи премиера, секретаря на правителството (най-високопоставеният държавен служител във Великобритания) и някои от най-високопоставените министри и чиновници. Посланието до министър-председателя ще дойде от личния секретар на кралицата, който също ще уведоми за събитието и Тайния съвет на Великобритания, координиращ работата на правителството от името на монарха.

Неофициално денят на смъртта на кралицата ще се нарича Денят «Д». Всеки следващ ден преди погребението ще се нарича „Д + 1“, „Д + 2“ и т.н.

Кралаският двор ще публикува «официално уведомление» за оповестяване на обществеността.

Британският парламент и автономните правителства в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат спрени. Ако парламентът не провежда заседание, работата му ще бъде преустановена.

В духа на времето много планове включват и действия в социалните мрежи. На уебсайта на кралското семейство ще се появи черна рамка и кратко съобщение, потвърждаващо смъртта на кралицата.

Кралското семейство ще обяви плановете за погребението на кралицата, което се очаква да се състои десет дни след смъртта й.

Министерството на отбраната ще организира салюти на всички съответни места. Минута мълчание ще бъде обявена в цялата страна.

След това премиерът ще проведе аудиенция с новия крал, а в 18 ч. Крал Чарлз ще произнесе обръщение към нацията.

Ден «Д» +1

В десет часа сутринта в деня след смъртта на кралицата Съветът за встъпване на престола, който включва високопоставени правителствени чиновници- ще се събере в двореца Сейнт Джеймс, за да обяви крал Чарлз за нов суверен.

На церемонията ще присъстват членовете на Тайния съвет в черни костюми и тъмни вратовръзки.

След това в двореца Сейнт Джеймс и на Лондонската фондова борса ще бъде прочетена прокламация, в която Чарлз се провъзгласява за крал.

Ден «Д» +2

Ковчегът на кралицата ще се върне в Бъкингамския дворец.

Ако кралицата умре в двореца Сандрингам, нейната резиденция в Норфолк, в източната част на Англия, тялото й ще бъде транспортирано с кралски влак до гара Сейнт Панкрас в Лондон, където министър-председателят и членовете на кабинета ще посрещнат ковчега.

Ако тя умре в Балморал, Шотландия, ще бъде задействана операция „Еднорог“: тялото й ще бъде транспортирано до Лондон с кралския влак, ако е възможно.

Ден «Д» +3

На сутринта крал Чарлз ще получи съболезнования в приемната на Уестминстър. А следобед ще започне пътуването си из Обединеното кралство, като започне с посещение на шотландския парламент и служба в катедралата „Свети Егидий“ в Единбург.

Ден «Д» +4

Ще се състои репетиция на операция „Лъв“ — шествие с ковчега от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец.

Ден «Д» +5

Шествието от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец ще премине по церемониалния маршрут по улиците на Лондон.

Ковчегът на кралицата ще бъде изложен в Уестминстърския дворец в продължение на три дни като част от операция с кодово име «Перо». Ковчегът ще лежи в катафалката в центъра.

Приемната зала в Уестминстър, която ще бъде отворена за обществеността в продължение на 23 часа на ден. За високопоставени лица билетите ще се издават така, че всеки да има времеви интервал.

Както следва от удивителното описание на сцените, които могат да се развият в града, както предупреждават авторите на един от меморандумите, при най-лошия вариант на развитие на събитията Лондон в буквалния смисъл «ще се запълни» за първи път в цялата си история, защото в града ще се опитат едновременно да пристигнат стотици хиляди хора.

Така общественият транспорт, пътищата, системата за обществено хранене, законовият ред, здравеопазването и другите основополагащи услуги ще бъдат натоварени до краен предел. Обезпокоеност се изразява и относно недостига на служещи, занимаващи се със справянето с масови безредици.

«Д»+10

Държавното погребение ще се състои в Уестминстърското абатство.

По обяд две минути мълчание в цялата страна.

Шествия ще се проведат в Лондон и Уиндзор.

Погребалната служба ще се извърши в параклиса Свети Георги в двореца Уиндзор, а кралицата ще бъде погребана в Мемориалния параклис на крал Джордж VI.

Източник: https://www.politico.eu/article/queen-elizabeth-death-plan-britain-operation-london-bridge/

Петя Паликрушева

Politico: Тайният план на действие в случай смъртта на кралица Елизабет II

Коментари:

comments powered by HyperComments