На 8 септември 1944 г. армиите на 3-ти Украински фронт на СССР преминават Дунава

На 8 септември 1944 г., преди 77 години, армиите на 3-ти Украински фронт на СССР преминават река Дунав в североизточната водна граница с Румъния, навлизат на 110-180 км в територията на Царство България без да срещнат съпротива от българската армия, която има заповед да не предприема никакви враждебни действия против тях.
На 8 септември 1944 г. армиите на 3-ти Украински фронт на СССР преминават Дунава
На 5 септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на България без тя да е воювала срещу СССР и е запазила дипломатическите отношения по време на Втората световна война и след като е обявила неутралитет, но преди това е на страната на Хитлер.
Парадоксално е, че в същото време, когато на 8 септември 1944 г. червената армия нахлува в България, тя вече се намира във война с Германия, считано от 8 септември. Страната осъмва във война със всички сили — положение парадоксално, но показващо незавидната съдба на малките държави, притиснати от интересите на големите.
Противно на очакванията, съветското командване не приема молбата за водене на преговори за примирие въпреки, че от 2 септември в София управлява правителство на опозицията с премиер земеделецът Константин Муравиев, което започва да възстановява конституционния ред. Регентите дават съгласието си за амнистия и за включване на представители на ОФ в правителството, но последните се ориентират към завземане на цялата власт.
Новото правителство няма време за всички набелязани мерки, макар че прави решителна крачка за възстановяване на конституционния режим.
Разтурено е несвободно избраното Народно събрание, дадена е амнистия и са свободени политическите затворници, премахва жандармерията и забраната върху политическите партии.
Снимка на публикацията: 9 ч. на 8 септември 1944 г. войските на 3-ти Украински фронт навлизат в България. Снимка: НВИМ.

Коментари:

comments powered by HyperComments