Макфол: В САЩ и Европа е пълно с привърженици на идеологията на Путин

В САЩ има хора, които подкрепят идеите на руския президент Владимир Путин и успешно популяризират тази идеология. Това заяви бившият посланик на САЩ в Руската федерация Майкъл Макфол по време на виртуална дискусия, посветена на отношенията между САЩ, Китай и Русия, предаде РИА Новости.

Макфол: В САЩ и Европа е пълно с привърженици на идеологията на Путин

Той нарече „идеите на путинизма“ консервативни и ортодоксални.

„Има дълъг списък от политически лидери и движения в Европа, които се прекланят пред Путин, за разлика от нашата система на управление в САЩ. И дори в САЩ има хора, които подкрепят идеите на Путин, включително нашия бивш президент Доналд Тръмп, който е по-близък с Путин в много идеологически аспекти, отколкото с президента Байдън “, каза Макфол.

Бившият посланик сравни съвременното политическо съперничество с периода на Студената война, „когато общностите бяха разделени вътре в рамките на държавите, а не само между различните държави“.

Макфол изрази мнението, че „Путин играе покер с куп двойки и тройки в ръка“, но за разлика от други световни лидери, „каквито и карти да има, той доказа, че иска да ги използва“.

По-рано Макфол заяви, че след епохата на управлението на Владимир Путин в Русия, сегашното правителство ще бъде заменено с „нещо принципно ново“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments