«Кралят» Байдън е гол: Западът в политическа и стратегическа парализа

Катастрофата в Афганистан беше напълно пресказуема. Само нейният хуманитарен мащаб и открието, че «кралят» Джо Байдън се оказа гол, са новина.

Превод от OilPrice, САЩ: 

"Кралят" Байдън е гол: Западът в политическа и стратегическа парализа

Но именно този «новинарски аспект» и предизвика стратегическите последствия: внезапното рухване на престижа на САЩ и уважението към тяхната военна мощ.

Бързото разпространение на «новината» за слабостта на САЩ доведе до масова психоза.

В случая със САЩ и техните съюзици тази психоза се изрази в широко разпространилите се шок и депресии, предизвиквайки политическа и стратегическа парализа.

Това засили наполеоновата максима за това, че на полето на битката «бойният дух е два пъти по-важен от материалното» (т.е. психологическите фактори на полето на битката са два пъти по-важни от физическите аспекти).

Но, както отбелязах в «Изкуството на победата», в стратегически контекст психологическите фактори вероятно дори са сто пъти по-важни от физическите.

Загубата за САЩ на стратегическия достъп до Централна Азия след 30 години налични възможости е физическо следствие от неправилните действие на Вашингтон около ситуацията в Афганистан.

И всичко това произтича от абсолютното отсъствие в САЩ на грандиозни стратегически цели след края на студената война, в частност — липсата на стретегически цели във връзка с първоначалното нахлуване в Афганистан след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ.

Старата американска максима «Неспособността за планиране означава планиране на неуспех» може да се интерпретира в настоящия общ стратегически контекст така:

«Неспособността да изработка на стратегически план означава такова планиране, което води до стратегичски неуспех».

Автор: Грегъри Копли — историк, писател и стратегически анализатор. В продължение на почти пет десетилетия работи на най -високо ниво с различни правителства по света, като ги съветва по националната сигурност, разузнаването и правителствените въпроси. Автор или съавтор на над 35 книги.

Източник: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/9-Major-Consequences-Of-The-US-Failure-In-Afghanistan.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments