«Газпром» започна да «пречиства» газ за Китай: Стартира най-големият хелиев хъб в света

«Газпром» започна производството и доставката на хелий от Амурската ГПЗ. Най-големият хъб в света е създаден в Приморския край. На церемонията по пуска присъства руският президент Владимир Путин.

"Газпром" започна да "пречиства" газ за Китай: Стартира най-големият хелиев хъб в света

Амурската ГПЗ стартира първия от трите блока за добив, втечняване и пълнене на хелий с капацитет 20 милиона тона годишно и въведе в експлоатация най-големия хъб в света за транспортирането му до световния пазар. Центърът се намира в Приморския край — близо до морските пристанища.

Планира се Амурската ГПЗ да произвежда 60 милиона кубически метра хелий годишно, като по този показател предприятието ще стане световен лидер. Търсенето на хелий нараства предимно в азиатско-тихоокеанския регион, съобщи «Газпром».

„Производителността на хъба ще достигне повече от четири хиляди операции с изо-контейнери годишно. Това е безпрецедентно количество, тъй като в момента в света има само две хиляди криогенни изоконтейнери, които заедно транспортират целия хелий, произведен в света. От днес цялата технологична верига — от производството на хелий в Амурския газопреработвателен завод до доставката му до потребителите — е в експлоатация!» — заяви главата на «Газпром»Алексей Милер.

По-рано компанията заяви, че основният принцип на Амурската ГПЗ е преработката на многокомпонентен газ, доставян чрез «Силата на Сибир». Заводът ще получава също 2,4 милиона тона етан, 1,5 милиона тона втечнени петролни газове (пропан-бутан) и 200 хиляди тона пентан-хексанова фракция:

„Основният потребител на етан и пропан-бутан от Амурската ГПЗ ще бъде Амурският химически комплекс (съвместен проект на руския СИБУР и китайския Sinopec)».

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments