ЕК чрез съд налага глоби срещу Полша за нарушения правата на съдиите

Европейската комисия заведе дело срещу Полша пред Европейския съд, според което Варшава ще трябва да плаща ежедневни глоби, докато страната не поправи закона, който нарушава независимостта на съдебната власт. Това се посочва в изявлението, публикувано в профила на организацията в Twitter.

ЕК чрез съд налага глоби срещу Полша за нарушения правата на съдиите

„Европейската комисия реши да се обърне към Европейския съд с искане да наложи финансови глоби на Полша, за да изпълни (Варшава) решението на (Европейския) съд относно работата на дисциплинарната камара на Полският върховен съд и спирането на полските закони, засягащи независимостта на съдебната система“, — се казва в съобщението.

По-рано се съобщи, че Европейската комисия през август може да инициира въвеждането на санкции срещу Полша за нарушаване на принципа на върховенството на закона в Европейския съюз.

Стана известно също, че Европейският съюз счита, че отказът на Полша да реформира съдилищата е в противоречие с европейското законодателство. Съобщава се също, че Европейската комисия e заплашила Полша и Унгария със съд поради ситуацията с ЛГБТ.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments