Талибаните разпределят авиобазите на САЩ

Новите афганистански власти могат да прехвърлят авиобазата Баграм на Китай и да позволят на Пакистан да използва летището в Кандахар за свои собствени оперативни цели. Това пише индийският вестник Pioneer, позовавайки се на източници.

Талибаните разпределят авиобазите на САЩ

Експертите твърдят, че подобен ход на събитията ще има сериозни последици за Индия.

«Използването на афганистанската авиобаза в Баграм ще даде допълнителни възможности на Китай за сдържането на Индия в региона и за обезпечаване на сигурността на създавания от Пекин Китайско-пакистански икономически коридор», — считат източниците.

«С получаването на достъпа на Пакистан до афганистанската авиобаза в Кандахар той придобива военно предимство над Индия в зоната на Кашмир и може да подобни защитатата на обектите си в своята част от този регион в случай на възникване на индийско-пакистански военен конфликт», добавят източниците на изданието.

Изданието припомня, че в момента специалисти от ВВС на Пакистан инспектират всички пет авиобази в Афганистан, включително летищата в Кандахар, Баграм и Кабул, а делегация от Китай е провела среща с висшето ръководство на «Талибаните» за обсъждането на въпроси, касаещи възможното използване на базите в Баграм.

САЩ изоставиха в Афганистан над 200 военни самолета и вертолета, в това число военно-транспортния самолет С-130 «Херкулес».

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments