САЩ отвориха нови области за стратегически маневри на Русия и Китай, «Голямата игра» се възобнови

Американското издание назовава 9 глобални последици от провала на САЩ и Запада в Афганистан. Картата на силите на света коренно се променя. Западните съюзи отслабват. Китай и Русия са във възход. Байдън е нервен, особено заради предстоящите избори за Конгреса. Няма ли това да го тласне към ирационални действия? Ще пламне ли отново войната в Афганистан?

Превод от OilPrice, САЩ: 

САЩ отвориха нови области за стратегически маневри на Русия и Китай, "Голямата игра" се възобнови

Към средата на август 2021 г. централноазиатските държави бяха изправени пред реалността: Москва отново беше ключов фактор, определящ тяхното бъдеще.

По-големият проблем за Съединените щати след самоубийственото стратегическо поражение в Афганистан беше реалността, че подкопаният американски престиж подри доверието на Вашингтон като партньор в алианса в момент, когато трябваше да изгради и поддържа тези алианси, за да ограничи Китай.

С рухването на американското влияние в Афганистан през август 2021 г., стана ясно дори на онези, на които това не бе понятно преди, защо Китайската комунистическа партия (ККП) приветства избора на Джо Байдън за президент на САЩ — защото именно това даде на ККП кратка почивка от ожесточената конкуренция, наложена й от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Дълбокият крах на престижа на Америка и следователно доверието на САЩ, настъпил с неудобното изтегляне на САЩ от Афганистан през август 2021 г., беше дар от такъв мащаб, какъвто Пекин, Русия и радикалното ислямистко движение никога не бяха очаквали. Спадът в престижа на САЩ и тяхната стратегическа инициатива бе придружен от повишаване на престижа и стратегическата инициатива на радикалните ислямистки движения, Русия, Иран и КНР. Това създаде проблем за онези умерени мюсюлмански държави, които се радваха на спада на радикалните ислямистки движения, а сега са изправени пред възраждане на настъплението от джихадистите.

Само Турция от големите мюсюлмански държави приветства възраждането на афганистанските талибани, тъй като турското правителство в дните след разпадането на Ал Кайда даде голяма подкрепа за сунитския джихадизъм, обединявайки се с неговия ключов съюзник Катар. Наистина, икономически отслабената Турция на «османиста» Реджеп Тайип Ердоган „лови риба в мътна вода“, където може, за да получи стратегически обхват, преди въобще да остане без пари.

Колапсът на Съединените щати отново доведе до двусмисленост — в неблагоприятно за САЩ положение — в стратегическото съперничество между САЩ и КНР. Този колапс показа, че САЩ стратегически са изоставили — нарочно или по други причини — конкуренцията с Русия и Китай в евразийското пространство. И точно както разпадането на Съветския съюз през 1990-91 г. принуди постсъветското руско ръководство на застой три десетилетия, крахът на Съединените щати вероятно ще отнеме значително време за възстановяване, ако Америка реши да се възстанови в всички сфери.

Начинът, по който САЩ се изтеглиха от Афганистан, отвори нови области на стратегически маневри за Русия, Китайската народна република (КНР) до известна степен — на Индия, както и на Иран и Турция.

„Голямата игра“ за господство в централната част на Евразия, която започна през 18 век и дори по-рано, очевидно се възобнови с нова интензивност. Районът се събуди от застоя.

Автор: Грегъри Копли — историк, писател и стратегически анализатор. В продължение на почти пет десетилетия работи на най-високо ниво с различни правителства по света, като ги съветва по националната сигурност, разузнаването и правителствените въпроси. Автор на над 35 книги. Австралиец, той е президент на базираната във Вашингтон Международна асоциация за стратегически изследвания.

Източник: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/9-Major-Consequences-Of-The-US-Failure-In-Afghanistan.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments