OilPrice: Америка изгуби стратегическата си визия, политическата воля и доверието на съюзниците

OilPrice назовава 9 глобални последици от провала на САЩ в Афганистан. Америка загуби своята стратегическа визия, политическа воля и доверие в очите на своите съюзници. Перспективите за демократите на междинните избори през 2022 г. се влошиха сериозно. Доларът се клати, с което самата история може „неумолимо“ да се справи. Какво следва?

Превод от OilPrice, САЩ: 

OilPrice: Америка изгуби стратегическата си визия, политическата воля и доверието на съюзниците

Какво се случи с глобалното възприятие за политическата воля, способностите и доверието към САЩ?

Наистина ли този необмислен начин за изтегляне на САЩ от Афганистан беше показател за спада на политическата воля, способностите и надеждността на САЩ?

Разбира се, това доведе до рязък спад на престижа на САЩ във възприемането на външния свят и дори в рамките на самите САЩ. А последната година от президентските избори в САЩ също показа, че страната е много встрани от реализирането на своята глобална мисия. Спадът на производителността в американската икономика и надеждността на Америка като партньор в международните съюзи станаха очевидни за всички.

И все пак…

Историята показва, че САЩ успяват бързо да консолидират своите възгледи и възможности в лицето на заплахите. С други думи, последните действия на тази държава все още не са окончателният индикатор за нейния спад в бъдещите резултати.

Възниква обаче въпросът: какво трябва да се направи, за да се възроди политическата воля на САЩ и да се изяснят нейните цели? Дали военната агресия на Китай срещу Тайван или против интересите на Япония в Източнокитайско море например ще се превърнат в такъв мотив?

И дори пред „ясна и реална опасност“ — по-голяма опасност, отколкото вече съществува — ще може ли политическият и бюрократичен истеблишмънт на САЩ да мобилизира съответна реакция?

В такава сила, в каквато в последните години в САЩ се намали усещането на лична свобода (както то намаля и в другите страни от Запада), по същата сила намаля и способността на Америка бързо да реагира на заплахите и креативно да повиши своите възможности.

А отчитайки, че отслабването на индивидуалните свободи, принесени в жертва на увеличиване на непродуктивните «външни задължения», трудно ще бъдат възстановени, следва да се предположи, че САЩ и Западът и в бъдеще ще се сблъскват със снижаване на способността да реагират на външни дразнители в сравнение с няколко десетилетия по-рано.

Статистическите данни в САЩ за производителността на труда, за продължителността на живота и относителното богатство в света демонстрират снижаване.

По същия начин, появата на преходни революционни технологии в света през последните две десетилетия унищожиха абсолютното господство на САЩ в тази област. Към всичко това се добавят и краткосрочните опасения относно устойчивостта на администрацията на Байдън

Крахът в Афганистан ли ограничи способността на Байдън да се преустрои? Превърнал ли се е президент Байдън в политическа тежест за собствената си партия? Като се има предвид огромната непопулярност на вицепрезидента Камала Харис в ръководството на Демократическата партия, сега нейните лидери не са склонни за по-бързото прехвърляне на властта от президента на вицепрезидента.

Ще доведе ли катастрофата в Афганистан до загуба на президентската Демократическа партия на контрола над Палатата на представителите и Сената в САЩ на междинните избори през ноември 2022 година?

Напълно вероятно, независимо от изявленията на демократите за това, че «усещането за провал» през август 2021 г. ще изчезне в рамките на една година.

Въпросът не е в следното: ще запомнят ли американските избиратели цялата мъчителност на хуманитарната катастрофа през август 2021 г., а в следното — ще се съхрани ли и в бъдеще вече съществуващото устойчиво недоверие към администрацията до ноември 2022 г. Съдейки по всичко, най-вероятно ще е така.

Автор: Грегъри Копли — историк, писател и стратегически анализатор. В продължение на почти пет десетилетия работи на най -високо ниво с различни правителства по света, като ги съветва по националната сигурност, разузнаването и правителствените въпроси. Автор или съавтор на над 35 книги.

Източник: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/9-Major-Consequences-Of-The-US-Failure-In-Afghanistan.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments