Новото «пространство за дихание» на Си Дзинпин: истинско или илюзорно?

Превод от OilPrice, САЩ: 

Катастрофата в Афганистан ще улесни КНР в наземните достивки петрол и газ от Иран и Близкия изток, но това ще изисква няколко години тежки инвестиции и упорита работа. Да, събитията в Афганистан намалиха непосредствената заплаха от по-нататъшна намеса на САЩ в Централна Азия, която се намира на западния фланг на КНР. И да, изборите в САЩ през 2020 г. премахнаха тежкия пряк натиск на Китай от администрацията на Тръмп.

Новото "пространство за дихание" на Си Дзинпин: истинско или илюзорно?

Позицията на Си в комунистическата партия се подобри поради спада в международния престиж на САЩ вследствие на колапса в Афганистан.

Но Си не показва никакви признаци на отслабване на желанието му да смаже потенциалната опозиция от богатия частен сектор върху населението на КНР и влиянието, което олигарсите имат в някаква част от партийното ръководство.

Си Дзинпин осъзнава, че той и неговата «ултрамаоистка» фракция нямат друг избор, освен да започнат да затварят границите на Китай и да разчитат по-малко на световните пазари. Възможността за разширяване на икономическото присъствие и търговията в Централна Азия поради прибързаното изтегляне на Съединените щати (и не само от Афганистан) просто дава на Си малко отдих, за да се справи с тенденцията към упадък, с която в момента се сблъсква Китай.

Това би могло също така да позволи на президента на КНР да намали обхвата на своята „дипломация на войн-вълк“, насочена към сплашване на онези държави, които се съпротивляват на КНР (Тайван, Австралия и др.). Всяко действие около Тайван на този етап обаче трябва да се разглежда просто като стратегическо разузнаване за определяне на реакцията на САЩ.

Автор: Грегъри Копли — историк, писател и стратегически анализатор. В продължение на почти пет десетилетия работи на най -високо ниво с различни правителства по света, като ги съветва по националната сигурност, разузнаването и правителствените въпроси. Автор или съавтор на над 35 книги.

Източник: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/9-Major-Consequences-Of-The-US-Failure-In-Afghanistan.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments