МВФ на Русия провежда изпитания на подводния безпилотник «Клавесин-2Р-ПМ»

Най-новият подводен безпилотен комплекс «Клавесин-2Р-ПМ» преминава през изпитания в Далечния Изток, пишат  «Известия», позовавайки се на Министерството на отбраната на Русия.

МВФ на Русия провежда изпитания на подводния безпилотник «Клавесин-2Р-ПМ»

Както се съобщава, министерството е утвърдило план за изпитанията на дрона, съгласно който пред екипа изпитатели е поставена задачата да проверят работата на апарата на малки дълбочини в условията на ограничена видимост и маневри. Хидрографският съд от Тихоокеанския флот «Маршал Геловани» ще бъде носител на дадения безпилотник.

«Клавесин-2Р-ПМ» вече премина през изпитания в Крим. В резултат на това конструкцията на апарата бе доработена, а на борда бе поставено специално оборудване и хидролокатор.

Разработката се отнася към второто поколение от семейството на руските автономни необитаеми подводни апарати. «Клавесин-2Р-ПМ» е по-голям от предшественика си и напомня миниатюрна подводница, чиято дължина достига до 7 метра. Теглото на дрона е около 4 тона. Той може да се потапя на дълбочина до 6 хиляди метра. Предполагаемият радиус на действие на безпилотника е 50 км.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments