Финансист: «Гаси се пожар с бензин»

„Доста несериозен беше подходът към тази актуализация, имаме тотално сменена икономическа ситуация спрямо началото на годината, когато са правени разчетите на държавния бюджет за тази година.»

Финансист: "Гаси се пожар с бензин"

Така коментира разглежданата в Народното събрание актуализация на бюджета финансистът Любомир Дацов пред БНР. Той беше предложен за министър на икономиката в неофициално представения първия вариант на проект за кабинет на «Има такъв народ» с премиер Николай Василев.

«През второто тримесечие имаме 9 на сто растяща икономика, трето тримесечие по предварителни данни дори ще имаме растеж над 10 на сто“, посочи Дацов.

„България тази година ще отбележи може би най-високият си растеж от 2009 година насам. Това означава, че може би ще имаме растеж на годишна база над 5 на сто. Това означава, че трябва да има тотално различен подход към бюджета и вместо да бъде планиран голям дефицит, както беше тази година, трябва да бъде на превишение, за да не бъде стимулирана инфлацията», призова финансистът.

«Министерство на финансите трябваше да внесе истинска макрорамка с оценка за тази година и някакви приблизителни оценки за следващата. И на тази база да бъде поставена нова фискална цел, която да отговоря на икономиката, защото в момента това, което се прави се прави, е на парче и цялата картина е абсолютно неясна. Ако мога да го оприлича —

«Гаси се пожар с бензин», което може само да донесе проблеми, а не да ги реши», заяви Дацов.

По думите му не е проблем, че ще се увеличат пенсиите с тази актуализация, но в дългосрочен план това рано или късно ще доведе до дефицити и вдигането на определен тип данъци.

«Сегашната игра, че някой се прави на «добър» преди изборите, за да даде нещо на хората, в дългосрочен план една такава рискова политика ще доведе до вдигането на данъците за всички», предупреди експертът.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments