Bloomberg: Путин вдигна залога в енергийната битка с Европа

«Блумбърг», коментирайки резултатите от посещението на Меркел в Русия, отбелязва, че Путин е поставил редица условия за удължаване на споразумението за транзит на газ с Украйна, което е икономическата спасителна линия за тази бивша съветска република. От своя страна отиващия си канцлер на Германия заяви, че е готова да въведе допълнителни санкции срещу Русия, ако Кремъл използва „Северен поток 2“ като „оръжие“.

Превод от Bloomberg, САЩ: 

Bloomberg: Путин вдигна залога в енергийната битка с Европа

Германският канцлер Ангела Меркел повтори обещанието си да наложи допълнителни санкции срещу Русия, ако Кремъл използва газопровода „Северен поток 2“ до Германия като „оръжие“.

Съобщението дойде два дни след като президентът Владимир Путин вдигна залога в енергийното противостояние с ЕС. Путин изтъкна редица условия за подновяване на сделката за транзит на газ с Украйна, която е икономическата спасителна линия за бившата съветска република, но тя бе застрашена от изграждането на новия тръбопровод по дъното на Балтийско море, който заобикаля Украйна.

На съвместна пресконференция, която подчерта напрежението между двамата лидери, руският президент допълнително изостри напрежението, като заяви, че подновяването на споразумението за транзит ще зависи от европейските потребности от газ. Меркел реагира на съобщението, като заяви, че ЕС ще разчита на износ от Русия и след 2024 г.

През юли САЩ и Германия се договориха да съберат минимум един милиард долара инвестиции за т.нар. Зелен фонд, за да помогнат на Украйна да премине към по-чиста енергия. А доколкото Киев получава плащания за транзита на газ, прекратен по територията на Украйна, този фонд ще компенсира загубите му след старта на «Северен поток 2», а руският газ направо ще пристига в Германия.

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-22/merkel-says-russia-ukraine-transit-accord-must-be-extended

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments