Украински СМИ: Тайни споразумения между САЩ и Украйна

На неотдавнашна среща между президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Владимир Зеленски споразуменията от Минск не бяха споменати. Вестник «Страна» предполага, че това може да се дължи на някои негласни споразумения между страните по този въпрос, които не са публикувани.

Украински СМИ: Тайни споразумения между САЩ и Украйна

Едно от възможните споразумения може да бъде създаването на нов многостранен формат за Донбас, където САЩ и техните съюзници — Канада, Великобритания, Полша и балтийските държави — ще играят главната роля, пишат СМИ. Отбелязва се, че смисълът на такова решение би бил възможността Украйна да не спазва условията на споразуменията от Минск.

Второто споразумение, според публикацията, би могло да бъде план на Зеленски да убеди Москва да създаде свой собствен вариант на споразумението в Донбас с помощта на Байдън.

„И след това да реинтегрираме териториите, след като постигнахме убедителна външнополитическа победа, която ще позволи на Зеленски да бъде преизбран за втори мандат. Може би и двата варианта се предвиждат“, се казва в съобщението.

Предполага се също, че САЩ имат две политически стратегии по отношение на Донбас: да оставят територията в състояние „нито на мир, нито на война“ поради липса на желание да се включат в преговорите, или натиск върху Украйна да предотврати по-нататъшно сближаване между Русия и Китай.

„А реинтеграцията на Донбас, дори със специален статут, според тази версия, не се счита за „капитулация“ във Вашингтон, като се смята, че „специалният статут“ в крайна сметка ще бъде усвоен“, смята вестникът.

Според бившия президент на Украйна Петро Порошенко, настоящият президент на страната Владимир Зеленски не е успял да постигне положителни резултати по време на посещението си във Вашингтон и при преговорите с американския президент Джо Байдън. Според него, в резултат на посещението на Зеленски във Вашингтон, Украйна не е успяла да получи план за действие за членство в НАТО. В същото време междуведомственото споразумение, подписано между Министерството на отбраната на Украйна и Пентагона, е продължение на предишното, което изтече тази година.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments