«САЩ напускат периферията, обкомът срещу Русия за Украйна вече ще е в Лондон»

На фона на посещението на Владимир Зеленски в САЩ, провъзгласяването на Джо Байдън за практически нова доктрина на американската външна политика се оказа почти незабелязано в Украйна. Вашингтон напуска периферията, за да се концентрира върху основните си противници — Пекин и Москва.

Превод от Страна (Украйна):

"САЩ напускат периферията, обкомът срещу Русия за Украйна вече ще е в Лондон"

С оттеглянето от Афганистан, каза той в обръщението си към нацията, завършва ерата на опитите на Америка да преустрои други държави.

«Отказах да продължа войната в Афганистан, защото тя вече не обслужва основните интереси на САЩ. Съединените щати трябва да се съсредоточат върху нови предизвикателства, включително тези, свързани с Русия и Китай», каза Байдън.

Тоест Вашингтон напуска периферията, за да се концентрира върху основните си противници — Пекин и Москва.

Според него САЩ ще «продължат да защитават правата и свободите в света» чрез дипломатически и икономически методи.

«Изявлението на Байдън за ненамесата на САЩ във външните работи звучи сензационно. Но едва ли си струва да се прилага върху други страни, в които американското влияние е много силно (включително в Украйна). Байдън просто повтори казаното от Блинкен по-рано — Вашингтон затваря ерата на имперските войни, които Буш започна преди 20 години. Със силата на оръжието сега те не искат да променят нищо никъде — това е скъпо, непопулярно сред американците и неефективно (както показа примерът с Афганистан). Но всички други методи за увеличаване влиянието ще продължат да се използват», пише Telegram-каналът «Политика на страната».

«Лидерство от задна линия»

„Като цяло доктрината на Байдън е старата доктрина на Обама, която беше наречена„ лидерство от задната линия. Бразилия, Индия, Япония, Корея и др.- това означава, че САЩ рядко ще се намесват военно, икономически, политически в живота на регионите, но ще стимулират активно, ще подтикват съюзниците си, ще подкрепят усилията да променят положението в определени региони по начин, благоприятен за Америка.

Директната военна намеса на САЩ сега е изключително малко вероятна поради вътрешнополитическата токсичност на всяка инвазия. Малко вероятно е американското общество да се съгласи на каквито и да било нови операции, имайки картината на Афганистан пред очите си. Но Афганистан също ще бъде забравен след 3-5 години“, казва политологът Руслан Бортник пред „Страна“.

Като цяло ролята на САЩ в света ще отслабне и акцентите ще се променят — Вашингтон ще се съсредоточи предимно върху региона на Югоизточна Азия, върху всичко, свързано с Китай, както и върху отделни, клъстерни въпроси в отношенията с Русия. В същото време САЩ ще се опитат да действат по-малко директно, но чрез своите съюзници.

Въпреки факта, че афганистанската криза сериозно разклати репутацията на САЩ в света, президентът Байдън не губи надежда за продължаване на световното лидерство. И по-точно — да се създаде своеобразен глобален „алианс на демокрациите“ за борба с противниците — Китай, Русия и други държави, които се смятат за „авторитарни“ в западния свят.

САЩ ще управляват Украйна през Великобритания

Външнополитическият обрат на Байдън може да се отрази и в Украйна. Експертите казват, че Америка няма да се бори за Украйна с Русия, но ще продължи да влияе на Киев по отношение на засилването на контрола си върху вътрешната политика. В същото време не самите Щати, а техните съюзници — Германия и Великобритания — ще играят все по-голяма роля. Въпреки факта, че между тях има противоречия.

„Съединените щати най -вероятно ще избегнат конфронтация с Русия, ще действат в Украйна на инерционна основа и ще принудят съюзниците си в Европа — Германия, Великобритания и други да изпълняват задачите и да постигат интересите на западния свят в Украйна, вместо директна намеса.

Контролът върху вътрешната политика ще остане- многостепенен-чрез надзорни съвети, структури за борба с корупцията, посланици на Г-7, медии и лидери на общественото мнение, част от политическите анализатори, радикалната улица, хуманитарните елити. САЩ няма да се опитват  да трансформира този контрол в линия на конфронтацията, те ще прехвърли правомощията да работят с Украйна на своите европейски съюзници“, — добави Бортник.

Вероятно ролята на Лондон да се увеличи в Украйна, Британия вече е доста тясно ангажирана с украинския въпрос като „надзирател“ на САЩ.

Източник: https://strana.news/news/351413-chto-oznachaet-doktrina-bajdena-dlja-mira-i-ukrainy-.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments