Путин за Хабаровския процес над японските военни престъпници

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че международният научно-практически форум «Хабаровски процес: исторически уроци и съвременни предизвикателства» е от особено значение от гледна точка на запазването на историческата памет и предотвратяването на престъпления срещу човечеството.

Путин за Хабаровския процес над японските военни престъпници

Форумът е посветен на Хабаровския съдебен процес, който се проведе от 25 до 30 декември 1949 г.

В процеса на японските военни престъпници „беше произнесена правна, морална и нравствена присъда за онези, които отприщиха Втората световна война, които бяха виновни за ужасните престъпления срещу човечеството“, каза президентът в приветствието си към участниците и гостите на форума.

„Хабаровският процес беше първата и значима стъпка към забраната на оръжията за масово унищожение, всъщност предшественик на съответната конвенция на ООН от 1972 г.“, добави Путин, подчертавайки, че настоящата дискусия „се основава на факти и архивни материали“.

Хабаровският процес е съд на група от 12 бивши военнослужещи от Квантунската японска армия. Те бяха обвинени в създаване и използване на бактериологични оръжия по време на Втората световна война. „Хабаровск“ беше последният от следвоенните открити процеси на СССР над чужди военни престъпници.

В резултат на Хабаровския процес всички обвиняеми се признаха за виновни, бяха им назначени различни срокове в принудителен трудов лагер.

По-рано бяха разсекретени документи за японските „чумни“ оръжия по време на Втората световна война.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments