Доц. Михаил Груев: Съединението е едно от малкото събития в националната история, които българите извоюват сами благодарение единството си

«Няколко са нещата, които според мен очертават профила на този ден като кулминация на един порив на българите, който започва след Берлинския конгрес, но кулминират през 1885 година. От лятото започват чествания на годишнина на подвиг на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които  се превръщат в повод за избухване на силни съединистки вълнения в Сливен, Карлово, в други градове в Източна Румелия и това напрежение се запазва през цялото лято на годината. То кулминира на 2 септември с едни вълнения в Панагюрище, след това на 4 септември в Пазарджик.»

Доц. Михаил Груев: Съединението е едно от малкото събития в националната история, които българите извоюват сами благодарение единството си

Това разказа доцент Михаил Груев, председател на Държавна агенция «Архиви», по БНР, по повод 136-тата годишнина от Съединението на България..

Сред документите с най-важно значение, свързани със събитията от Съединението той посочи прокламацията на д-р Георги Странски, временно изпълняващия  длъжността  генерал губернатор до поемането на администрацията от българския княз. А също и прокламацията от Комитета начело със Захари Стоянов за провъзгласяване на Съединението.

«Това са важни документи, които очертават целия дух на времето, на ентусиазъм, на всенародно опиянение от възможността за постигане на национално единство“, допълни в предаването „Преди всички“ доцент Груев.

По думите му девизът „Съединението прави силата“ е използван в Гарибалдийското движение и в националното освобождение. При построяване на сградата на Народното събрание се взема решение за поставяне на този девиз на фасадата на сградата на Парламента. Още преди Съединението се налага като основен български лозунг.

„Рядка ситуация в българското общество. Може би няма друг политически акт в новата и най-новата история на България, който да бъде в такава степен общонароден, който да бъде до такава степен консенсусен, защото няма политическа група, личност, фигура, която в онзи момента да се обява против Съединението.

Доц. Михаил Груев заяви, че Съединението е едно от малкото събития в националната история, които българите извоюват сами благодарение единството си, сплотеността си и волята за общ съвместен живот.

Коментари:

comments powered by HyperComments