Advance: Къде ще бъде следващата американска война?

Позицията на САЩ на международно ниво е разклатена. Съюзниците започнаха да се съмняват във властта на Америка. Следователно, от гледна точка на САЩ, „би си струвало“ да се направи нещо мащабно, което да възстанови вярата в тях. Иран изглежда е «идеалният» кандидат за конфликта. Истерията около предполагаемото иранско ядрено оръжие може да нарасне за времето на мигването на едното око.

Превод от Advance (Хърватия):

Advance: Къде ще бъде следващата американска война?

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с израелския премиер Нафтали Бенет в Белия дом. Те трябваше да се срещнат предишния ден, но срещата беше отложена след терористичната атака в Кабул, при която загинаха около 200 души, включително 13 американски войници. Основната тема на срещата между Байдън и Бенет, както се очакваше, беше Иран.

Бенет дойде във Вашингтон, за да се опита да разубеди Байдън от съживяване на ядрения договор с Иран. Разбира се, Бенет не очаква Байдън да се откаже толкова лесно от намеренията си. Възстановяването на ядрения договор с Иран е една от основните линии на политика, която администрацията на Байдън иска да води по различен начин от своите предшественици. Нека ви напомня, че Доналд Тръмп се оттегли от ядрения договор с Иран през 2018 г. Това е договор, подписан през 2015 г. по време на администрацията на Обама, когато Джо Байдън беше вицепрезидент.

Другите страни, подписали договора — Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай — спазиха споразуменията дори след като САЩ при Тръмп се оттеглиха от договора през 2018 г. Връщането на САЩ към договора от страна на Байдън се очаква от самото начало, като в това се вижда един от компонентите на проекта, върху който администрацията на Обама работи усилено от няколко години.

Междувременно в Иран имаше промени. Ясно е, че беше много по-лесно да се преговаря с умерения президент Хасан Рухани. Новият ирански президент Ибрахим Раиси е известен като труден човек, но не отхвърля преговорите. Всъщност Раиси казва същото, което Рухани подчерта преди него, а сега е ред на САЩ да поправят онова, което Тръмп съсипа, тоест да отмени санкциите от Иран.

Ясно е, че САЩ няма да воюват с Иран само защото преговорите са се провалили (ако това се случи). Тук е необходимо нещо по-сериозно. Всеки знае, че „нещо по-сериозно“ означава информация, че Иран разработва или притежава ядрени оръжия. При такъв опасен обрат е малко вероятно да получим някакви убедителни доказателства, но войната може да започне само въз основа на „разузнавателна информация“.

Не е трудно да си представим, че положението би могло да бъде още по-лошо, ако САЩ влезе в конфликт въз основа на информация от израелското разузнаване.

Ако Израел види шанс да вкара САЩ във война с Иран, той вероятно ще представи „всичко“ под прикритието на разузнавателни данни.

Такива прогнози могат да бъдат направени предварително, тъй като буквално всички американски войни през 21 -ви век са започнали въз основа на много съмнителни или напълно неверни разузнавателни данни. Ирак беше нападнат заради предполагаемите „оръжия за масово унищожение“, а Либия беше атакувана заради „заплахата от масово убийство в Бенгази“ и т.н.

Източник: https://www.advance.hr/tekst/gdje-ce-se-voditi-iduci-americki-rat-analiza-narusena-je-slika-o-najmocnijoj-vojsci-svijeta-pogoden-je-americki-ego-saveznici-postaju-skepticni-i-zato-je-ovo-narocito-opasno-vrijeme-po-iran/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments