The Independent: Папа Франциск целенасочено обърка Меркел с Путин, обвинявайки Запада за Афганистан

Папа Франциск разкритикува неотдавнашната западна намеса в Афганистан като опит за налагане на демокрацията отвън. Той направи това, като цитира руския президент Владимир Путин, въпреки че считаше, че цитира германския канцлер Ангела Меркел.

Превод от The Independent (Великобритания):

The Independent: Папа Франциск целенасочено обърка Меркел с Путин, обвинявайки Запада за Афганистан

По време на радио интервюто тези дни папа Франциск беше попитан за новата политическа карта, възникваща в Афганистан, след като САЩ и техните съюзници напуснаха контролираната от талибаните страна след 20-годишна война. Папата каза, че ще отговори с цитат, който приписа на германския канцлер, наричайки (в същото време) Ангела Меркел „един от най-великите политически дейци в света“.

„Трябва да спрем безотговорната политика на налагане на чужди външни ценности и опити за изграждане на демокрации в други страни по чужди модели, без да се вземат предвид историческите, националните и религиозните характеристики и да се игнорират напълно традициите на другите народи“, каза той, самостоятелно превеждайки фразата на испански.

Тези думи обаче принадлежат на руския президент, той ги произнесе по време на посещението на Меркел в Москва миналия месец.

По време на срещата на 20 август Путин се нахвърли на Запада заради ситуацията в Афганистан, той заяви, че бързото превземане на страната от талибаните показва безполезността на западните опити да наложат своята визия за демокрация. Междувременно Меркел призова Русия да използва контактите си с талибаните, за да позволи на афганистанците, които помагали на Германия да напуснат Афганистан.

Освен това папа Франциск заяви, че когато западните съюзници напуснаха Афганистан, „всички обстоятелства не бяха взети предвид“.

„Не знам дали ще има някакъв вид преразглеждане (на случилото се по време на освобождаването), но имаше много измами от страна на новите власти (в Афганистан)“, каза Франсис. — Или измама, или прекомерна изобретателност. Иначе не разбирам.»

Франциск призова християните по целия свят на „молитва, покаяние и пост“ пред лицето на събитията в Афганистан.

Източник: https://www.independent.co.uk/news/vladimir-putin-madrid-taliban-angela-merkel-pope-francis-b1912249.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments