Scientific American: US войската оставя в Афганистан токсично наследство

Медиите ежедневно допълват списъка с онова, което Америка все още не е успяла да изнесе от Афганистан. Scientific American установи, че САЩ са оставили токсични отпадъци в изоставени бази, които застрашават екологията на страната и живота на афганистанците. Нещо повече, от гледна точка на международното право, Пентагонът е чист. Вашингтон разреши този въпрос още през 1995 г., точно преди началото на чуждестранните си интервенции.

Превод от Scientific American, САЩ: 

Scientific American: US войската оставя в Афганистан токсично наследство

По правни и практически причини е трудно да се почистят инсинераторите (инсталация за изгаряне) и да се премахнат опасните химикали, оставени от американците във военните бази.

Когато започна изтеглянето на американските войски от Афганистан, местата на тяхното разполагане започнаха незабавно да се окупирани от отрядите на талибаните, които наскоро превзеха големи градове на страната в рамките на няколко дни. Краят на 20-годишната американска окупация не само създаде трудна политическа ситуация, но и доведе до появата на екологични проблеми. Някои американски бази, предадени на афганистанските сили за национална сигурност, които се предадоха този месец, вместо да се съпротивляват на талибаните, съдържат токсични отпадъци, които е малко вероятно да бъдат изхвърлени.

Съединените щати са били на някои от тези обекти в продължение на 20 години. Естествено, в процеса на живот американските военни и техните съюзници и партньори са генерирали отпадъци, включително вещества, които увеличават риска от рак и други заболявания. Тези материали представляват дългосрочна заплаха за околната среда, прониквайки в почвата от нерекултивираните депа, а при изгаряне навлизат във въздуха чрез дима.

Закритата военна база замърсява околната среда по-малко от действащата. Например, остатъците от продуктите на горенето в незаровените ями за изгаряне причиняват по-малко вреди, отколкото токсичните емисии от изгарянето на отпадъци. Но такава база изисква почистващи работи, преди да бъде прехвърлена на цивилните. В своя доклад за 2017 г. Главната одитна служба на САЩ отбелязва, че ще са необходими почти 15 милиарда долара, за да се изчистят напълно базите, затворени в САЩ от 1988 до 2015 г.

Тези депа могат да имат значително отрицателно въздействие върху околната среда. Например, за изхвърляне на боклука на полето често се използват открити ями, където отпадъците се изгарят. Те често се срещат в райони, където воюват американските войски, въпреки че според инструкциите на Министерството на отбраната им е забранено да правят това, „освен ако не е възможно да се използват други методи за изхвърляне“. Факт е, че когато военните изгарят боклуци, от хранителни отпадъци до боя, метал, пластмаса, медицински и битови отпадъци, а понякога и невзривени боеприпаси, се образува отровен дим, който съдържа „токсични частици, олово, живак, диоксини и газове с раздразняващо действие”, се казва в доклада на специалния генерален инспектор за възстановяването на Афганистан.

Вдишването на тези токсични вещества, продължава авторът на доклада, влияе неблагоприятно върху човешките органи и системи, като надбъбречните жлези, белите дробове, черния дроб и стомаха, „причинявайки заболявания като астма, ринит и синузит. Министерството на ветераните е предрекло появата на такива заболявания и наблюдава съответните нарушения при военнослужещите в чужбина от 2001 г. насам. Но отрицателните последици за здравето едва ли ще бъдат ограничени при хора в униформа. Американската здравна асоциация отбелязва в изявление от 2015 г .:

„Афганистанските граждани са изправени пред същите, ако не и по-големи, рискове за здравето от замърсители на депата. Жителите на страните, в които се случват тези конфликти, не могат да ги напуснат толкова лесно, колкото войниците на окупационните сили, и са принудени да се справят сами с екологичните последици от войните.»

Източник: https://www.scientificamerican.com/article/u-s-forces-are-leaving-a-toxic-environmental-legacy-in-afghanistan/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments