Ще спре ли Западът да използва военна намеса за промяна на политическите режими в други страни след изтеглянето на САЩ от Афганистан?

Всички си спомнят епруветката с бял прах, която стана основа за нахлуването в Ирак. Но това беше вече след Афганистан, в който американците дойдоха преди 20 години, а днес бягат толкова панически, оставяйки след себе си кървави следи и осакатени животи. Днес един от основните въпроси е дали САЩ ще продължат с нахлуване за сваляне на неугодни режими? Изглежда, че не.

Превод от Al Jazeera (Катар):

Ще спре ли Западът да използва военна намеса за промяна на политическите режими в други страни след изтеглянето на САЩ от Афганистан?

След 20 години присъствие войските на САЩ и западните държави накрая напуснаха Афганистан, в който нахлуха, за да свалят действащия режим и да го заменят с друг. Веднага след като последният американски и британски войник напусне Афганистан, на дневен ред ще бъде въпросът: това ли е последната военна мисия на НАТО от такъв характер?

Подготовката за този етап започна преди няколко години. Много западни държави отдавна не са извършвали военна намеса с цел сваляне на действащи политически режими. Както каза бившият британски премиер Тереза ​​Мей през 2017 г. „Ерата на военната намеса е приключи“.

Американският министър на отбраната Лойд Остин, в светлината на пълното изтегляне на американските войски от Афганистан, заяви, че „традиционните войни изтощиха Америка и тяхната ера приключи“.

Ще престане ли Западът да използва военна намеса за промяна на политическите режими в други държави след американския провал в Афганистан?

Специалистът Мутан Абдулла по международни отношения в Лондонския колеж изключва възможността за бъдещи военни мисии, подобни на тези в Афганистан или Ирак. Западът има твърдото убеждение, че в Близкия изток има три регионални сили — Турция, Израел и Иран. Тези страни ще бъдат «центровете» за Запада в този регион. Очаква се всяка бъдеща военна намеса на САЩ да бъде ограничена само до техническа и логистична подкрепа, а що се отнася до ситуацията на място, други държави ще бъдат ангажирани с нейното уреждане.

Мутан Абдулла счита, че нито Америка, нито Запада няма да осъществяват преки нахлувания за сваляне на режими.

Презинтът на САЩ Джо Байдън винаги се е отнасял отрицателно към военните агресии.

Той не се поддаде на натиска на западните държави, които настояваха да се продължи крайният срок за евакуацията от летището в Кабул.

Краят на периода

По думите на Жилбер Ашкар, професор по международни отношения в Училището за източни и африкански изследвания към Лондонския университет счита, че това, което сега се случва в Афганистан, е „краят на политиките на Джордж Буш и Тони Блеър“. Той също така смята, че „сега Западът ликвидира наследството от този период, след като стана ясно, че авантюрата в Ирак и Афганистан се провали“.

Ашкар смята, че периодът на военна намеса, окупация и установяване на марионетни режими, лоялни към Вашингтон, е приключил. Съединените щати промениха политиката си след Обама, който нанесе въздушни удари и организира военни операции срещу опонентите си.

Той също коментира ситуацията в Афганистан.

Пред американците е имало два варианта: или да изпратят там нови войници, провокирайки с това ескалация на военните действия, или да си тръгнат, да влязат в преговори с талибаните и да получат от тях гаранции, че Афганистан няма да се превърне в плацдарм за нападение върху американските интереси.

Както виждаме, американците избраха втория вариант.

Бързото поражение на афганистанската армия е резултат от създаването на армията отвън.

Източник: https://www.aljazeera.net/news/politics/2021/8/31/%D8%A8%D8%B9%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%AD%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D9%83%D8%A8%D9%8A%D8%B1-%D9%85%D9%86-%D8%A3%D9%81%D8%BA%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D9%87%D9%84

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments