Defence: Руският «Янтар» изплаши Запада

Руският изследователски кораб «Янтар» е загадка и повод за безпокойство на Запад. Корабът работи на необичайни за Русия места, включително там, където преминават телекомуникационни подводни кабели, твърди авторът, уверен в шпионската мисия на кораба. А може би дори по-лошо — в неговата подривна дейност.

Превод от Defence 24 (Полша):

Defence: Руският "Янтар" изплаши Запада

Западните страни изразяват загриженост относно дейността на руския шпионски кораб «Янтар», който изпълнява мисиите си точно на местата, където преминават трансатлантическите подводни кабели. Възниква подозрението, че руснаците провеждат шпионски операции или се подготвят за диверсионни действия.

Янтар се превърна в нова заплаха, от която Западът се страхува.

Официално той се нарича океанографски изследователски кораб, но е загадка, тъй като работи на места, които са много необичайни за Русия. Неговото присъствие е регистрирано по-специално в околностите на Сирия и Персийския залив, както и край бреговете на Северна и Южна Америка. В източната част на Средиземно море мисията на Янтар изглежда е била да открие останките от два самолета МиГ29КР и Су-33, паднали във водата по време на полета към самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ през 2016 г.

Други области обаче, където се е намирал руският „изследователски“ кораб, най-често съвпадат с местата, където по-рано са били положени подводните кабели на Запада.

Западните страни незабавно свързват това обстоятелство с оборудването на Янтар, което е предназначено да открива, локализира и идентифицира обекти по дъното. Руският кораб има доста големи размери (водоизместимост — 5230 тона, дължина — 108,1 метра, ширина — 17,2 метра), което дава възможност да се постави върху него хидроакустичен комплекс, предназначен за предварително определяне на местоположението на търсения обект. Руснаците извършват най-важните операции с помощта на различни видове подводни апарати (пилотирани и необитаеми). Те могат да се гмуркат на дълбочина 6 хиляди метра и да извършват различни работи на дъното, тоест теоретично включително диверсионни операции.

Именно поради тази причина ирландските военни алармираха и започнаха внимателно да наблюдават Янтар, когато той се появи край западното крайбрежие на Ирландия. Те предположиха, че неговата задача е да открива трансатлантически подводни кабели, преминаващи в района. Това беше потвърдено от Автоматичната система за идентификация на плавателните съдове, която руснаците не изключиха по време на пътуването си до 18 август 2021 г.

От нейните данни следва, че на 17 август «Янтар» е спрял на позиция, разположена между два кабела: този, който свързва Ирландия с Норвегия, и този, който свързва Ирландия със САЩ. Руснаците останаха на този етап до следващия ден, а по-късно се преместиха на югозапад. Ирландците забелязаха, че руският кораб, преди да спре, се движи ясно по предвидения маршрут на първия кабел (точното му местоположение е засекретено). Те също така подозират, че местото на пребиваване на Янтар е съдържало „допълнителната подводна инфраструктура“ за страните от НАТО, например, предназначена за откриване на ядрени подводници.

Каква всъщност е била мисията Янтар — това остава загадка.

Всъщност тя може да е била повече пропаганда, отколкото шпионаж.

Източник: https://www.defence24.pl/error-404/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments