TNI: Зловещата страна на Зеленски

Младият и фотогеничен Зеленски изглежда страхотно на парада в Деня на независимостта на Украйна и на срещата с Меркел. Въпреки това, пише един от лидерите на Украинската либерална партия, Зе има и зловеща страна. Защото влиятелният съветник на президента, неговата „дясна ръка“, е обикновен престъпник.

Превод от The National interest, САЩ: 

TNI: Зловещата страна на Зеленски

Вашингтон почита младия украински президент, но имайте предвид, че свободата на пресата в Киев е застрашена, а най-довереният съветник на президента е престъпник

Докато украинският президент Владимир Зеленски с щурм завладява Вашингтон и се застъпва за партньорство между САЩ и Украйна, в Киев се появява нещо зловещо, което не се съобщава от The Washington Post, въпреки че заслужава внимание. Андрий Ермак, влиятелният ръководител на президентския офис на Зеленски, използва Службата за сигурност на Украйна, която приблизително отговаря на функциите на ФБР, за да установи цензура над медиите, които го критикуват.

Знам това, защото Ермак лично преследва нашето списание. Аз съм един от петимата лидери на класическата либерална партия и движението «Демократична Сокира». В държава, управлявана от олигарси и корумпирани служители, искахме да гласуваме за либерална политическа власт, поради което създадохме нашата партия през 2018 г. Сега това е малък инициативен проект, но се оказа достатъчно голям, за да се превърне в мишена за политическа цензура.

Никога не сме се страхували да критикуваме най-влиятелните и известни украински магнати, включително Игор Коломойски, Дмитрий Фирташ и Ринат Ахметов. Проведохме много разследвания за незаконната им дейност, заметените случаи на главата на Украинската централна банка Кирил Шевченко и връзките с Русия на депутата на украинския парламент Андрий Деркач, който се опита да повлияе на изборите в САЩ, като събра компромати за тогавашния кандидат за президент Джоузеф Байдън. (намеса на Русия в този случай не бе необходима, защото т.нар. «компромати» за Байдън по същество си бяха неоспорими факти, с което бе запознаха цялата украинска общественост, бел.ред.)

Критикувахме не само олигарси като Фирташ и Коломойски, но и политиката на настоящата президентска администрация на Украйна. И тя отвърна на удара.

Според украинските закони ръководителят на президентския кабинет е нищо повече от секретар. Неговата работа е да управлява офисния дневен ред и да се занивама с документацията.

Това не е политическа служба и дори не се споменава в конституцията. Такъв беше случаят при предишните украински президенти, но Зеленски промени всичко. Той направи своя приятел Андрей Ермак не само ръководител на собствения си кабинет, но всъщност вицепрезидент на страната, ако не и повече. Например Ермак придружава Зеленски на почти всички чуждестранни пътувания и води преговори с чуждестранните политици. Именно той обсъди с Руди Джулиани възможността за съдействие на Украйна при разследването на делото «Бурисма». Той има последната дума при всички важни назначения на длъжности в изпълнителната власт на Украйна. Той е властта, стояща зад трона.

През последните две години Службата за сигурност на Украйна използва своето влияние, за да противодейства на тези публикации, които разпространяват руска пропаганда и фалшиви новини.

Но ние не сме от тях. Ние сме класическо прозападно либерално движение.

Като се има предвид, че настоящият ръководител на СБУ Иван Баканов е приятел от детството и дългогодишен колега на Зеленски и Ермак, можем да приемем, че натискът на тази служба, пред който сме изправени, е резултат от нашата критика към Ермак.

Вашингтон почита младия украински президент, но трябва да се има предвид, че свободата на печата в Киев е застрашена и че най-довереният съветник на президента е престъпник.

Източник: https://nationalinterest.org/feature/sinister-side-ukraine%E2%80%99s-telegenic-young-president-192726

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments