Страна/Байдън към Зеленски: Нито ще спрем «Северен поток 2», нито дата за влизането на Украйна в НАТО

Уебсайтовете на офиса на президента на Украйна и Белия дом публикуваха съвместно изявление относно стратегическото партньорство между САЩ и Украйна. Въпреки анонсите от украинска страна, окончателното съобщение не съдържа обещания за спиране на „Северен поток 2“. Също така САЩ подкрепиха курса на Украйна в НАТО, но отказаха да посочат времето за евентуално влизане. «Страна» публикува основното от изявленията на Байдън и Зеленски.

Превод от Страна (Украйна): 

Страна/Байдън към Зеленски: Нито ще спрем "Северен поток 2", нито дата за влизането на Украйна в НАТО

Основните моменти от изявлението на Байдън и Зеленски

1. Киев и Вашингтон ще засилят работата на Комисията по стратегическо партньорство. Нова харта за такова партньорство ще бъде подписана от външните министри през есента.

2. Страните приключиха подготовката на рамковото споразумение за стратегическа отбрана.

3. САЩ подкрепят курса на Украйна към НАТО и нейните реформи в тази посока. Но няма конкретика — относно времето на присъединяването или предоставянето на ПДЧ. Въпреки че точно това Зеленски обяви за една от целите на посещението. Също така няма обещания Украйна да се превърне в основен съюзник извън алианса. Тоест, Байдън не иска да се занимава с тази тема — очевидно, за да не разгневи Москва.

4. Изготвено е споразумение за съвместни изследвания в областта на разработването на оръжия.

5. През октомври в Киев ще се проведе конференция за киберсигурността.

6. Подписан е меморандум за сътрудничество в космоса. Става въпрос за обмен на информация от спътници.

7. Удължава се със седем години договора за неразпространение на ядрените оръжия и помощ за Украйна при елиминирането им. Интересно послание в светлината на призивите за възстановяване на ядрения статус.

8. „Незабавни“ избори в Украйна за нов ръководител на САП (Специализирана антикорупционна прокуратура, бел. ред.) в съответствие с „най -добрите международни практики“. Тоест под надзора на САЩ.

9. Украйна и САЩ обявяват началото на стратегически енергиен диалог. Става въпрос за привличане на инвестиции в зелена енергия. За намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г.

10. Като част от „Плана за спасяване на Америка“ Украйна ще получи 12,5 милиона долара за борба с пандемията.

11. САЩ отпускат на Украйна 45 милиона долара за хуманитарна помощ на жертвите на войната в Донбас.

12. По отношение на «Северен поток 2» няма конкретни данни, освен това, което вече беше известно: САЩ ще помогнат на Украйна да съхрани транзита на руски газ, като назначат специален представител по този въпрос. Тоест те няма да спрат проекта. Няма и дума за обезщетение на Украйна за загубата на приходите от газ.

Източник: https://strana.news/news/351492-o-chem-dohovorilis-zelenskij-i-bajden-hlavnoe.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments