Science: «Спутник V» е ефективен срещу щама Делта

Руската ваксина Спутник V е ефективна срещу щама Делта, пише Science. Нещо повече, изследванията показват, че тя предпазва от тежки белодробни увреждания от болестта Covid-19. В Америка отбелязват, че резултатите от изследването „изглеждат достоверни и също така съответстват на очакванията“.

Превод от Science, САЩ: 

Science: "Спутник V" е ефективен срещу щама Делта

Руската ваксина Спутник V е ефективна срещу щама Делта, според статия, публикувана в medRxiv. Проучване сред почти 14 000 души показа, че двуфазната ваксина намалява вероятността от хоспитализация при COVID-19 с 81% и помага за предотвратяване на тежко увреждане на белите дробове.

Проучването показа, че при напълно ваксинирани пациенти, които са получили втора ваксинация не по-късно от 2 седмици преди пристигането си в сортирвъчния център, ваксината Спутник V осигурява защита, която защитава от хоспитализация на 81% (ефективността на ваксината при жените е малко по-висока, отколкото мъже: 84% срещу 76%).

Изследователите също така установиха, че ваксината Спутник V е 76% ефективна за защита срещу тежки белодробни увреждания, причинени от болестта Covid-19.

Според Джон Мур, имунолог в Медицинския колеж на Weill Cornell, резултатите от изследването „изглеждат правдоподобни и са в съответствие с очакванията“.

Той добавя, че 81% ефикасност при защита от хоспитализация е малко по-ниска от наскоро докладваната ефикасност на РНК ваксините, наблюдавана в САЩ и на други места, но все пак е „много висока“.

Източник: https://www.sciencemag.org/news/2021/08/russia-s-sputnik-v-protects-against-severe-covid-19-delta-variant-study-shows

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments