Румен Радев уклончив дали ще забави мандата

Президентът Румен Радев не даде особена яснота по въпроса кога ще разпусне настоящото 46-то Народно събрание. Въпросът изникна на дневен ред след като в четвъртък от БСП, които получиха третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, обявиха, че ще го върнат неизпълнен във вторник, 7 септември.

Румен Радев уклончив дали ще забави мандата
Източник БГНЕС

«Неуспехът на нашите народни представители за пореден път да излъчат редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани.

Така че на дневен ред не е толкова датата на изборите, а дали Народното събрание ще може да се мобилизира, за да свърши поне малка част от работата», уклончив бе държавният глава, давайки да се разбере, че от гласуването на актуализацията на бюджета до голяма степен зависи решението му кога да прекрати краткия живот на текущия парламент.

Радев многократно изрази и разочарование от това, че депутатите не са свършили множество важни за страната неща, включително и да приемат Плана за възстановяване и устойчивост.

Именно от датата, на която президентът разпусне парламента, зависи и датата, на която ще се проведат парламентарните избори. Румен Радев отново преповтори тезата си, че вариантът избори 2 в 1 противоречи на духа на Конституцията. Същевременно обаче не се знае каква ще е здравната ситуация през ноември, затова избори в три поредни седмици може да се окажат неудачен, а и по-скъп вариант. Държавният глава ще търси балансиран вариант за датата на изборите.

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments