Пакистан отказа да приеме бежанци от Афганистан

Пакистан отказа да приеме бежанци от Афганистан. Това съобщи CNN.

Пакистан отказа да приеме бежанци от Афганистан

Телевизионният канал разпространи видео, в което стотици афганистански бежанци се опитват да преминат сухопътния граничен пункт Спин-Болдак-Чаман. Тълпи от хора продължават да вървят напред и настъпват към стоящите пред тях мъже, жени и деца.

Най-малко един човек загина в блъсканицата на афгано-пакистанската граница. 64-годишният Сафи Улах е един от многото афганистанци, изгонени от домовете си от талибаните (организация, забранена в Русия). Синът му Шахид Ула разказа за смъртта на мъжа.

Въпреки факта, че Пакистан категорично отказва да приеме афганистанците, сухопътният граничен пункт Спин-Болдак-Чаман все още е отворен. Това се дължи на факта, че пакистанската граница може да бъде преминавана от хора, които са на лечение в тази страна или имат разрешение за пребиваване, както и от притежатели на афганистански паспорти, живеещи в Кандахар (град в южен Афганистан).

По данни на телевизионния канал само през последните 24 часа на поне 5000 граждани на Афганистан е отказано влизане в Пакистан на контролно-пропускателния пункт Спин Болдак.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments