Хамид Хамид: Санкциите по «Магнитски» са плод на лобизъм

Щом няма факти, значи санкциите по «Магнитски» са плод на лобизъм

Хамид Хамид: Санкциите по "Магнитски" са плод на лобизъм

В интервю по Нова телевизия в предаването «Здравей България», депутатът от ДПС и член на временната парламентарна комисия «Магнитски» Хамид Хамид посочи, че от партията ще настояват да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства, както относно наложените на Делян Пеевски санкции по «Магнитски», така и  дали ДАНС и прокуратурата разполагат с информация за негови действия. Ако такива данни има, те трябва да бъдат предоставени, но ако няма, спекулациите по темата трябва да престанат. Това е от съществено значение, за да може най-после да се достигне до истината защо Пеевски е санкциониран, както и дали това не се дължи на заблуда на американската администрация, инспирирана от определени лица.

Стана ясно също така, че в ДПС е получен отговор от правосъдния министър Янаки Стоилов, в който се казва, че няма данни Делян Пеевски да е участвал в схема за български документи за самоличност. «Бяхме поискали информация от ДАНС за липса на факти в акта „Магнитски”. От там ни беше заявено, че прокуратурата е забранила да бъде предоставена подобна информация. Вчера настояхме документите, с които държавното обвинение е издала подобна забрана. От отговора на проф. Янаки Стоилов категорично се оказа, че няма данни г-н Пеевски да е участвал в схема за придобиване на българско гражданство.  Ако няма факти и обстоятелства, значи някой е подвел съответните чиновници на OFAC”, заяви Хамид.

«Ние искаме да установим дали това почива на определени факти или на действията на определени лица, подвели определени чиновници в една приятелска нам държава. Тоест от едно интервю на един лобист преди известно време видяхме как стават тези неща.

Мисля че беше г-н Маршал, той в интервюто разказа че това е законодателно уредено в САЩ, съвсем законно е, срещу определено заплащане да се достигне до определен орган и да се повлияе на неговото решение.

Искаме да установим дали това е станало по този начин или в българска държава, в българските институции има някакви факти и обстоятелства, защото ако няма, значи някой е подвел съответните чиновници на OFAC».

Според Хамид Хамид, след санкциите по «Магнитски» нашето правителство (съставянето на българския «черен списък» на асоциирани лица — бел.ред.) е взело едно абсолютно незаконно решение, което е такова и за Европейската комисия и европейските институции. Същото е в противоречие с нормите на Европейския съюз и такива едностранни действия няма как да бъдат предприемани, тъй като нарушават европейското право.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments