Японците отново изплашени: Наследниците на «Каспийското чудовище» летят над Курилите

Областната администрация на Сахалин планира да използва екраноплани за товарен и пътнически трафик между Сахалин и Курилите. Проектът не е лесен. Но не трябва ли от него да се интересуват само местните жители? Според японците, не.

„Той само подчертава руския контрол над островите!“, „Проектът е вреден и политически ангажиран“.

Превод от Yahoo News Japan (Япония):

Японците отново изплашени: Наследниците на "Каспийското чудовище" летят над Курилите

Популярният японски портал за новини Yahoo News Japan, цитиращ вестник Tokyo Shimbun и уебсайта Norimono News, публикува интересна история, че високопоставени официални лица от Сахалин и други административни лица са взели участие в голямата медийна презентация на 3 август на Централното бюро за проектиране на подводни крила «Алексеев» в Нижни Новгород в Западна Русия.

По време на събитието са обявени плановете на правителството на региона Сахалин за създаване, с подкрепата на федералния център, на високоскоростна морска транспортна мрежа, свързваща остров Сахалин и Курилите чрез въвеждането на специални морски летателни превозни средства като „ екраноплани».

Екраноплан — това е общ термин за превозни средства за движение по повърхността, поддържан от аеродинамичен екран, образуван, когато крилото се движи на относително ниска височина от повърхността на водата, земята, снега или леда. В Съветския съюз те започват да се разработват от 40-те години на миналия век. Това е междинно превозно средство между самолет и надводен кораб, което може да демонстрира висока скорост и да превозва огромен товар.

През 1967 г. американски разузнавателен спътник забеляза нещо като голям самолет близо до Каспийск в Дагестан на брега на Каспийско море. Въпреки факта, че това бил голям самолет, той имал някакви малки и „набити“ крила и надпис „KM“ (което на руски означавало „Кораб-макет“) и знамето на ВМС на СССР. Очевидно е било някакъв нов тип оръжие, но дори американските специални служби не успели да кажат какво точно е било по онова време.

Тогава аеропланите не били добре познати на Запад. В онези години американците дори не знаели какво е новото устройство — кораб или самолет. ЦРУ веднага се заело сериозно с находката и установило, че това е нов тип оръжие, базирано на екраноплан. ЦРУ също дало нова разшифровка на буквите „KM“, наричайки екраноплана „каспийското чудовище“ заради неговите гигантски размери.

Въпреки активната разузнавателна дейност на ЦРУ по „Каспийското чудовище“ по време на Студената война, американците тогава не получили значителна информация за него, всичко било забулено в завесата на тайната и много подробности станали известни едва сега.

А сега можете да си представите каква заплаха може да представлява това оръжие за военноморските сили на САЩ и Запада, отбелязва изданието. Но тогава дори разпръснатите данни за новите стратегически съветски оръжия принудиха да се положат допълнителни усилия за разработването на средствата за тяхно противодействие.

Възможните планове на Русия за създаване на високоскоростна транспортна мрежа на базата на екраноплани в Далечния Изток и Курилските острови, където Япония води териториален спор с Русия за северните острови (Русия не признава съществуването на териториален проблем тук), са ясно насочени главно към укрепване на позициите на Русия в северните територии. Редакторите на списание Norimono News смятат, че осъществимостта на подобен проект е много ниска по отношение на икономическата му ефективност.

Източник: https://news.yahoo.co.jp/articles/29d3de1cc0f00230ebb59a1f350d3fea803cab79?page=1

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments