WSJ: Влиянето на Путин върху енергийните потоци в Европа расте

Изграждането на газопровода „Северен поток 2“ от Русия до Германия е към края си, а цените на природния газ достигнаха рекордни нива. Това увеличава влиянието на президента Владимир Путин върху енергийните потоци на континента, твърдят авторите.

Превод от The Wall Street Journal, САЩ: 

WSJ: Влиянето на Путин върху енергийните потоци в Европа расте

Европа се сблъсква с недостиг на природен газ точно когато Русия завършва спорния тръбопровод до Германия. Това увеличава влиянието на президента Владимир Путин върху енергийните потоци на континента.

Запасите от газ в Европа са на най-ниското си ниво от години след възобновяване на търсенето след пандемичния спад, който принуди производителите да намалят производството. В резултат на това цените достигат рекордни нива, а комуналните предприятия пускат електроцентралите на въглища, за да намалят разходите си.

Въпреки това Русия, най-големият доставчик на газ за Европа, отказа да бронира големи допълнителни потоци през тръбопроводите в Украйна, които в момента не работят с пълен капацитет.

Голяма част от износа на руски газ за Европа преминава през съседна Украйна, но се очаква това да се промени, след като Русия завърши газопровода „Северен поток 2“ — строителната компания планира да направи това през август. Това ще позволи на Москва да изнася газ директно в Германия, заобикаляйки Украйна и Полша, чиито правителства критикуват Москва.

Русия и Германия твърдят, че „Северен поток 2“ е чисто търговски проект, който ще осигури по-кратък и по-евтин маршрут за доставка на газ.

Европейският съюз отдавна се стреми да намали зависимостта си от руския газ. Тя изгражда инфраструктура за внос на втечнен природен газ, подкрепя изграждането на новия газопровод от Азербайджан и използва регулаторните си правомощия, за да диверсифицира източниците на доставки и да интегрира газовите пазари на своите членове.

Въпреки това през първото тримесечие на тази година половината от вноса на газ от ЕС пристига от Русия. По този показател Русия далеч изпреварва Норвегия, на която се падат 24% от вноса на газ от ЕС, според Европейската комисия.

В петък, 20 август, Путин обяви, че ще трябва да бъдат положени само 15 километра тръби, за да завърши изграждането на Северен поток 2. Този газопровод ще удвои производителността на съществуващия тръбопровод до Германия — до 110 милиарда кубически метра годишно. Представители на «Газпром» заявиха, че през 2020 г. компанията е продала 175 милиарда кубически метра на Европа, включително в Турция.

Източник: https://www.wsj.com/articles/gas-shortage-boosts-russias-sway-over-europes-energy-markets-11629891705

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments