US сенатори подлагат на унищожителна критика Байдън

Сенаторите от Републиканската партия в САЩ Марко Рубио, Рой Блънт и Бен Сас изпратиха писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което разкритикуваха политиката му в Афганистан. Според тях прекратяването на подкрепата за афганистанската армия от страна на САЩ е довело до завземане на властта в страната от талибаните. News Front се запозна с текста на документа.

US сенатори подлагат на унищожителна критика Байдън

Както се отбелязва от конгресмените, които са част от разузнавателния комитет на Сената, политиката на администрацията на Байдън демонстрира „пълна липса на разбиране за динамиката на конфликта“, което е довело до проваленото за Вашингтон прекратяване на 20-годишния престой в страната.

Авторите на писмото са уверени, че „бързото завземане на властта е било напълно предсказуемо и предотвратимо“.

„Мнозина в Конгреса изразяваха това предупреждение в продължение на месеци, което означава, че нито вие, нито вашите съветници трябваше да се изненадвате от резултатите от решението ви за прибързаното изтегляне на войските, в резултат на което нашите афганистански партньори и съюзници по целия свят бяха изоставени“, твърдят сенаторите.

Според политиците решението за изтегляне на американската армия е създало „ужасни условия“, при които американските войски и техните афганистански партньори са станали уязвими за терористични атаки.

Сенаторите също подчертават, че да се обвинява афганистанската страна за катастрофата е «възмутително и дълбоко обидно».

В писмото се казва, че преди изтеглянето на контингента афганистанската армия, с малко присъствие на САЩ и въздушна подкрепа, е продължила да се противопоставя на талибаните. Те обаче претърпели големи загуби, докато бойците имали възможност да се възстановят, превъоръжат, вербуват и обучат нови бойци в Пакистан.

Талибаните са можели да атакуват и притиснат правителствените сили именно благодарение на прекратяване на въздушната подкрепа на Щатите, убедени са авторите на писмото.

Според тях, «противниците» на Америка сега използват този неуспех, за да «разтръбят по целия свят, че САЩ са ненадежден партньор».

Припомняме, че Вашингтон обяви за пълното извеждане на своите сили от Афганистан на 31 август.

По-рано в американският конгрес бе внесен законопроект, призоваващ да се проведе разследване на обстоятелствата, свързани с това събитие.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments