The Times, 1953 г: Маршал Йосиф Сталин, 3 част

3 част

Първа среща с Ленин

The Times, 1953 г: Маршал Йосиф Сталин, 3 част

Ролята на „Коба“ по време на „генералната репетиция“ през 1905 г. е по-скоро местна, отколкото национална. В допълнение към организирането на „бойни отряди“ (по-късно те стават обект на сериозни спорове в рамките на партията) и редактирането на вестник „Кавказки работници“, който известно време се счита за легален, Сталин продължава да извършва енергична атака срещу меншевиките.

Когато през декември 1905 г. той присъства на партийната конференция в Таммерфорс като делегат от Кавказкия съюз на РСДРП (това е доста нестабилна група, тъй като повечето от местните лидери са меншевики), Коба за първи път от провинциалната арена на кавказката политика влиза в атмосферата на наистина национално събрание. Тук той се срещна с Ленин за първи път. На следващата година Сталин участва в Стокхолмския конгрес, а през 1907 г. — в Лондонския партиен конгрес като делегат от Кавказ, където се среща с Троцки.

Скоро след завръщането си от Лондонския конгрес той е избран в Бакинския комитет и именно на нефтените кладенци в Баку Сталин, според собственото му признание, овладява умението да ръководи големи маси работници. Арестуван е през ноември 1908 г. и заточен в провинция Вологда. Няколко месеца по-късно той избягва и се появява отново на юг под името Меликянц.

Периодът на свобода е краткотраен, тъй като през март 1910 г. Сталин отново е арестуван и изпратен обратно във Вологда да излежава присъдата си до края на 1908 г. Освободен през юни 1911 г., Джугашвили се установява в Санкт Петербург в къщата на бъдещия си тъст Алилуев, въпреки че му е забранено да живее в болшинството големи градове.

Впоследствие той отново е арестуван. Това бил самият разгар на реакцията, когато партията преживява особено трудни времена. На малка конференция на болшевишките последователи, проведена в Прага през януари 1912 г., Сталин е кооптиран в централния изпълнителен комитет на партията, а няколко седмици след бягството си той помага да се основе новото партийно издание „Правда“ в Санкт Петербург.

Край на 3 част, следва продължение

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/obituary-marshal-joseph-stalin-0zbdtrxcmfq

Коментари:

comments powered by HyperComments