The New Yorker: САЩ изгубиха в Афганистан, следващата война ще бъде с Китай?

Някои американци реагираха странно на страшните кадри, при които съюзниците се опитваха да избягат от Афганистан. Става дума за стремежа да се отприщи нова война, за да се възстанови разклатеният престиж на САЩ. Статията разказва за един от тези хора — четиридесетгодишният стратег Елбридж Колби. Той настоява САЩ да започнат война, за да защитят Тайван от КНР. В този случай Виетнам може да застане на страната на САЩ.

Изглежда някои хора са забравили каква свобода носят хора като Колби.

Превод от The New Yorker, САЩ: 

The New Yorker: САЩ изгубиха в Афганистан, следващата война ще бъде с Китай?

Елбридж Колби оглавява усилията на консерваторите да подготвят американците за военен конфликт в Тайван.

Снимките от Афганистан, които обиколиха Вашингтон тази седмица, показаха краха и евакуацията, по-скоро приличащи на бягство.

Видяхме вътрешността на военен транспортен самолет, изпълнен с повече от шестстотин евакуирани афганистанци, седнали на пода, държащи се за коланите си; малко момиченце с розова раничка, което бе преметнато през оградата с надеждата, че ще успее да избяга; стотици афганистанци бягаха след огромния самолет по пистата на международното летище «Хамид Карзай», сякаш биха могли да го хванат и да отлетят.

„Моля, не ни изоставяйте“, умоляваше пилотът на афганистанските ВВС чрез новинарската мрежа The Bulwark, говорейки от името на много, които без съмнение бяха изоставени.

«Ще бъдем страхотни американци.»

Новата цел е Китай. Трябва ли Иран и Русия да се подготвят?

Колби, 40-годишният възпитаник на Yale Law School, беше заместник-помощник-министър на отбраната в администрацията на Тръмп по военна стратегия и развитие на въоръжените сили. Той е сред много други, които казват приблизително същото за прекратяващия се конфликт с ислямския екстремизъм, който бележи живота на цяло поколение, Колби се откроява с това, че говори за бъдещето, а не за миналото.

От негова гледна точка, идеалистичните угризения на съвестта и Афганистан са второстепенни в сравнение с реалните военни, икономически и дипломатически действия, които все още ни предстоят. И всички те са свързани с Китай.

«Считам, че ако служите във въоръжените сили на САЩ и не работите над въпроса за Китай, то трябва да си търсите нова работа», заяви тези дни Колби в Zoom.

Дядо му, Уилям Колби, е бил директор на ЦРУ при Никсън, а баща му, Джонатан Колби, е старши съветник в Carlyle Group, ориентиран към отбраната гигант за частни инвестиции.

…Книгата на Колби е безстрастна и зловеща. Той иска американците да се подготвят за война с Китай заради Тайван, защото това може да предотврати китайското нашествие на острова, а то може да бъде предотвратено само с американска военна намеса, смята той, само Америка може да запази Тайван свободен.

Китай все още не е нападнал, но това притеснява песимистите

Колби е неспокоен човек. Той счита, че стремежите на Китай и струпването на военна сила говорят за известна заплаха: за поредица от регионални войни, които вероятно ще започнат в Тайван. Той очертава сценарии за това как САЩ ще трябва да защитят или възстановят острова.

Американците отново не са готови за война

Попитах Колби според него лидерите подготвили ли са американците за този потенциален конфликт. — «Страхотен въпрос — отговори Колби. — Състоянието е ужасно»

Източник: https://www.newyorker.com/news/annals-of-inquiry/will-the-next-american-war-be-with-china

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments