Ситуацията е сериозна, служебното правителство с нови противоепидемични мерки

Въвеждат се временни противоепидемични мерки от седми септември до края на октомври. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг по темата.

Ето какви са те:

Ситуацията е сериозна, служебното правителство с нови противоепидемични мерки

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и сколи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помешение.

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други.

Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски.

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви.

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седяшите места.

Музеи и галерии ще се посещават при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек.

Посещенията в центрове, школи и други обекти се допускат при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души.

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, зала и други, само седящи места, ползване на всяка трета седалка, спазване на дистанция и носене на маски.

Посещенията на фитнес центрове се допускат при ползване на не повече от 30% от капацитета.

Посещенията на спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове, при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановоява.

«Няма място за паника. Ситуацията е сериозна, но няма причина за паника. Ниският процент на ваксинация налага да предложим нови мерки», заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти.

Училищата ще започнат присъствено, обяви министърът.

«Децата не са длъжни да плащат цената, на това, че ние възрастните не направихме така че да се ваксинираме. Считаме, че в тази ситуация учебния процес може да започне присъствено. Но не може да се изключи възможността при неблагоприятно развитие на ситуацията да се стигне до някакъв тип грипна ваканция», каза той.

Проф. Мира Кожухарова заяви, че епидемиолозите следят непрекъснато развитието на ситуацията. Следят се положителните проби, хоспитализираните, вариантите на коронавирус у нас и процентът на хората, които имат пълен ваксинационен курс. Оценката на риска се прави от комплекс от показатели. В последната седмица се оказва, че е необходимо взимането на мерки, каза още тя.

В момента в страната има доминация на Делта варианта — 98-99%, и 1 до 2 процента Алфа вариант — в страната няма други варианти. Това уточни проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. Делта вариантът обаче има особености, защото заразява с по-ниска доза, прави по-висок вирусен товар, болните започват по-рано да заразяват и на практика един заразява от 6 до 8 от присъстващите до него хора. Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments