ООН: „Афганистан е на ръба на хуманитарна катастрофа»

Рамиз Алакбаров, координатор на предоставяната от ООН хуманитарната помощ за афганистанците, сподели за критичен недостиг на храна и лекарства. Това се съобщава на уебсайта на организацията.

ООН: „Афганистан е на ръба на хуманитарна катастрофа"

„Афганистан е на ръба на хуманитарна катастрофа. Въпреки факта, че ООН и партньорите продължават да правят всичко възможно, за да я избегнат, те не могат да го направят без силна и щедра международна подкрепа”, заяви Алакбаров.

Той отбеляза, че в страната има остър недостиг на храна — „повече от половината афганистанци не знаят сутрин дали ще могат да се хранят днес“. Освен това Афганистан се нуждае от лекарства.

Летището в афганистанската столица Кабул е затворено, но според представителя на ООН организацията и нейните партньори намират други начини за доставка на хуманитарна помощ. Така товарът се доставя с автотранспорт от Пакистан, а наскоро първият самолет с 37,5 тона лекарства пристигна в Мазари-Шариф, четвъртият по големина град в Афганистан.

„Те са предназначени за 200 хиляди души и ще бъдат доставени в 20 болници. 600 тона храна са доставени в страната. Това е особено необходимо за децата, половината от които скоро ще бъдат на ръба на изтощението“, каза Алакбаров.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments