93-годишният фашист Жан-Мари Льо Пен на съд


Жан-Мари Льо Пен, лидер на крайнодесните френски «Комитети Жана » и почетен председател на паневропейския Алианс за мир и свобода, ще бъде изправен пред съда в Париж по обвинение в подбуждане към расова омраза. Това съобщи Франция24.

93-годишният фашист Жан-Мари Льо Пен на съд

Обвиненията се основават на старо интервю, заснето през 2014 г., в което лидерът на партията отговаря на критики от представители на шоубизнеса. Във видео, публикувано на официалния уебсайт, в отговор на въпрос за критиките от страна на френско-еврейския актьор Патрик Брюел, политикът направи изявление, което предизвиква асоциации с Холокоста.

«Не съм изненадан. Слушайте, следващия път ще им дадем печка — каза той.

Льо Пен отговори, че изявленията му са извадени от контекста и нямат антисемитски конотации за всички „освен за политическите му противници и имбецили“.

През 2015 г. Жан-Мари Льо Пен бе изключен от политическата партия на Националния фронт, създадена от собствената му дъщеря Марин Льо Пен. Льо Пен, която зае второ място на президентските избори във Франция през 2017 г., заяви, че „действията на баща й вече не я засягат“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments