WSJ/Джон Болтън: Русия и Китай с усмивка наблюдават изтеглянето на САЩ

Бившият съветник на Тръмп Джон Болтън счита, че трагичното изтегляне на САЩ от Афганистан ще предизвика стратегическа реорганизация на света. Той нарича Китай и Русия «основните глобални противници», които вече се опитват да «извлекат полза от това» и да направят света «по-лош» за САЩ.

Превод от The Wall Street Journal, САЩ: 

WSJ/Джон Болтън: Русия и Китай с усмивка наблюдават изтеглянето на САЩ

Пекин ще търси още по-голямо влияние в Пакистан, а Москва ще се опита да го направи в бившите съветски републики в Централна Азия

Изтеглянето на Америка от Афганистан завършва трагично — и това има сериозни стратегически последици. Едно от основните погрешни схващания, залегнали в основата на мантрата „да се сложи край на безкрайната война“, беше, че изтеглянето ще засегне само Афганистан. Напротив, това оттегляне представлява голяма и дълбоко печална стратегическа реорганизация на Съединените щати. Китай и Русия, нашите основни глобални противници, вече се опитват да се възползват от това.

Те и много други държави оценяват изтеглянето от Афганистан не само по преките му последици за глобалните терористични заплахи, но и по това, което говори за целите, способностите и решимостта на САЩ по целия свят.

В краткосрочен план Китай, отговаряйки както на заплахите, идващи от Афганистан, така и на възможностите, които предоставя, ще се стреми да увеличи своето вече значително влияние в Пакистан. Русия ще направи същото в бившите съветски републики в Централна Азия. И двете страни ще разширят своите инициативи в Близкия изток, често заедно с Иран. И няма особени признаци, че Белият дом е готов да отговори на всяка от тези заплахи.

В дългосрочен план Пекин и Москва ще експлоатират естественото разделение на труда, за да застрашат Америка и нейните съюзници в три различни театъра: Китай в дългата му периферия от Япония през Югоизточна Азия до Индия и Пакистан, Русия в Източна и Централна Европа, а руско-иранско-китайското партньорство — в Близкия изток. Когато планират своята политика, САЩ трябва да вземат предвид многото заплахи, които възникват едновременно в тези и други театри.

Твърдението на г -н Байдън, че Америка трябва да прекрати военните си операции в Афганистан, за да се противопостави по-ефективно на Китай, няма да впечатли Си Дзинпин. Вместо това Пекин има нови възможности: укрепване на интересите си в Афганистан и Пакистан, защита срещу разпространението на ислямския терор в Китай и засилване на усилията за установяване на хегемония в периферията му, особено над Тайван, Южнокитайско море и Индия.

Тези инициативи се вписват безпроблемно в екзистенциалната заплаха на Пекин за Запада, която далеч надхвърля нашето афганистанско фиаско.

Руският президент Владимир Путин несъмнено се е зарадвал, виждайки слабия, овехтял президент на САЩ по време на срещата им на върха през юни, спомняйки си Хрушчов след срещата с Джон Кенеди през 1961 г. Капитулацията на Джо Байдън по „Северен поток 2“ и Афганистан, която последва срещата на върха, сега несъмнено ще застави Владимир Путин да се усмихва широко. В Централна Азия той ще действа агресивно, за да спре възраждащия се ислямски тероризъм, но стратегическото му внимание в дългосрочен план остава съсредоточено върху европейските съседи на Русия.

Путин вижда хаоса в Европа, която се опасява от възобновяване на ендемичния конфликт, главно защото тя се страхува, че Америка практически ще се откаже от участие в световните дела.

Макар президентите Тръмп и Байдън да не са тенденция (първият от тях беше изключение, а вторият — просто типичен демократ), това, че Байдън не предупреди съюзниците от НАТО за своето изтегляне от Афганистан, понижи и без нова невисокото ниво на доверие.

Неизбежните призиви към повишаване на «европейската» военно-политическа роля ще имат съдбата на предишните усилия.

ЕС никога няма да може да стане глобален стратегически играч, доколкото той не задейства ресурси, а само прибягва до риторика.

Последиците от това вече са изключително негативни, а Китай и Русия са заинтересовани да ги влошат още повече. Още по-зле за нас.

Източник: https://www.wsj.com/articles/russia-china-biden-iran-retreat-afghanistan-withdrawal-jihadist-taiwan-jcpoa-nuclear-11630336971

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments