В ЕС призоваха бежанците от Афганистан да не пристигат в Европа


Бежанците от Афганистан не трябва да отиват в Европа, а да останат в своя регион, заяви датският министър на имиграцията и интеграцията Матиас Тесфайе. Думите му цитира ТАСС.

В ЕС призоваха бежанците от Афганистан да не пристигат в Европа

„Предложеният проект на окончателно изявление е много ясен, че хората не трябва да отиват в Европа, хората трябва да останат в своя регион, а нашата задача е да стабилизираме региона, така че международните организации, работещи там, да бъдат добре финансирани“, заяви той на извънредната среща на Съвета на ЕС на ниво ръководители на Министерството на вътрешните работи.

Тесфайе призова да не се повтарят грешките от 2015 г., а да се помогне по-добре на съседните на Афганистан държави, за да могат хората да получат всичко необходимо. Той сподели за срещата с министрите на Таджикистан и Туркменистан, проведена във формат на видеоконференция, които споделили как се развива ситуацията от тяхна гледна точка.

„Напълно съм убеден, че с техническа помощ, логистика и финанси ще трябва да помогнем на съседните страни да се справят със ситуацията в рамките на няколко години. Това е най-важното. Ако нямат достатъчно пари и ресурси, тогава хората ще се преместят в Европа“, цитира Тесфайе датското издание Politiken.

В същото време Европа вече активно се подготвя да приеме бежанци от Афганистан. Германският канцлер Ангела Меркел заяви по-рано, че Германия ще може да приеме 40 хиляди афганистански мигранти.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments