Украйна затъна в блатото до главата: Нов заем на САЩ от $3 млрд.

Експортно-импортната банка на САЩ (EXIM Bank) ще предостави на Украйна помощ в размер на 3 млрд. долара след подписване на меморандум за разбирателство. Това каза пред журналисти високопоставен представител на администрацията във Вашингтон на специална пресконференция относно планираната среща на американския президент Джо Байдън с украинския му колега Володимир Зеленски, който е на посещение в САЩ.

Украйна затъна в блатото до главата: Нов заем на САЩ от $3 млрд.

«Що се отнася до икономиката, ние ще използваме това посещение, за да задълбочим и без това силното си икономическо партньорство. Нашите страни ще завършат работата по меморандум за търговско сътрудничество, а Банката за износ-внос и Министерството на икономическото развитие, търговията и земеделието на Украйна ще подпише меморандум за разбирателство с първоначалния обем на подкрепата от Eximbank в размер на 3 милиарда долара «, каза тя.

Eximbank на САЩ е специализирана агенция на американското правителство, посветена на подпомагането на националния бизнес при навлизането на чужди пазари. При 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън (1993-2001) Eximbank беше доста активна в Русия.

Нов пакет от американска военна помощ за Украйна за 60 милиона долара ще включва отбранителни оръжия. Това каза пред журналисти високопоставен представител на администрацията на Вашингтон на специален брифинг относно планираната среща на американския лидер Джо Байдън с украинския президент Владимир Зеленски, който е на посещение в САЩ.

«Президентът Байдън ще обяви, че е одобрил нов пакет помощ за сигурност за Украйна за 60 милиона долара», каза тя.

«Той ще включва допълнителни противотанкови системи Javelin и други отбранителни оръжия с поразителни и непобедителни действия», добави говорител на изпълнителната власт на САЩ. Тя каза, че Байдън и Зеленски «ще обсъдят начините как САЩ могат да продължат да предоставят помощ за сигурност на Украйна».

Длъжностното лице отбеляза, че към днешна дата Вашингтон е отпуснал 2,5 милиарда долара на Киев от 2014 г. за подкрепа на силите на Украйна, включително повече от 400 милиона долара само тази година.

Белият дом обяви в петък, че Байдън е поръчал до 60 милиона долара помощ за Украйна от Пентагона, преди посещението на Зеленски във Вашингтон.

Коментари:

comments powered by HyperComments