Путин: Русия помни приноса на всички страни от антихитлеристката коалиция за победата над нацизма

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че Русия помни приноса на всички страни от антихитлеристката коалиция за победата над нацизма и почита подвизите на участниците в Северните конвои. Това съобщи уебсайтът на Кремъл.

Путин: Русия помни приноса на всички страни от антихитлеристката коалиция за победата над нацизма

„Историята на арктическите конвои е важна част от историята на Втората световна война. Съюзническите морски доставки на оръжия, военна техника, храна и стратегически суровини помогнаха да се осуетят плановете на нацисткото ръководство, което разчиташе на изолацията на страната ни, това стана ярък символ на обединението на усилията за противодействие на нацистката агресия“, заяви президентът на Русия.

Путин изпрати поздравленията си към участниците и гостите на тържествата, посветени на 80-годишнината от пристигането на първия съюзнически конвой до пристанището на Архангелск.

Той допълни, че повечето от конвоите са били изправени пред най-тежки изпитания, губейки десетки съдове и ескортни кораби, хиляди моряци са убити.

„Разчитам споменът за военното братство от военното време ще послужи за развитието на конструктивен международен диалог и взаимодействие в борбата срещу заплахите и предизвикателствата на нашето време“, добави Путин.

По-рано Путин заяви, че историческата памет е важна за всеки народ, ако иска да има бъдеще.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments