«Унгария се превръща във врата за руско влияние»

„Важното е, че разделяйки ЕС в Централна Европа, ние позволяваме на такива опасни големи сили като Русия и Китай да разширят своята сфера на влияние. Унгария вече се превръща във врата за руско влияние. По този начин Орбан отслабва ЕС“, пише експертът по Източна Европа Пол Лендуей в Die Welt. Според него в ръцете на Орбан  е концентрирана колосалната власт. Всеки е подчинен на неговата партия „Фидес“ — от Генералната прокуратура до съдилищата, Народната банка и образователната система. В този смисъл той заема позиция, уникална за ЕС, подчертава експертът по Източна Европа Пол Лендуей в Die Welt.

"Унгария се превръща във врата за руско влияние"

Влиянието на политическото му обединение на международно ниво обаче отслабна, след като Фидес се оттегли от Европейската народна партия, но Орбан все още не трябва да бъде отписван, предупреждава експертът. Според него той е циничен и властен политик, способен на идеологически трансформации. Той е готов да сътрудничи с всеки, ако това отговаря на неговите интереси, например с лидера на италианската партия Лига Матео Салвини или с главата на партията „Национално единство“ на Марин Льо Пен. Той също така продължава да поддържа контакти със САЩ. Наскоро се срещна с иконата на американската десница, водещия на Fox News Тъкър Карлсън.

„Мисля също, че ако Армин Лашет (кандидатът за канцлер от Християндемократическия съюз, бел.ред.) стане канцлер, той няма да бъде последователен в отношенията с Орбан“, заключава Лендуей.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments