Стотици британци заклещени в Афганистан

Международната общност ще настоява в един глас талибаните да позволят свободен достъп за всички афганистанци, които искат да напуснат страната, каза Борис Джонсън.

Стотици британци заклещени в Афганистан

Външният министър Доминик Рааб обаче призна пред Скай нюз, че ще бъде много трудно за британските граждани да се измъкнат. С оглед на това, че не се знае кога отново летището в Кабул ще бъде функционално след като талибаните установиха контрол, той посъветва британците да потърсят възможности през съседни държави.

Доминик Рааб заяви, че Великобритания трябва до посрещне новите реалности в Афганистан и да работи с останалите нации, за да упражни влияние върху талибаните да следват по-умерена политика. Той посочи, че Лондон ще държи отговорни талибаните за тяхното обещание да позволят на онези, които желаят да напуснат страната, да го сторят по безопасен начин.

Рааб каза, че Великобритания е евакуирала повече от 17 000 души от Афганистан, 5000 от които британци. По негови сведения в страната са останали само няколкостотин британци, но той призна, че сега, когато талибаните контролират летището в Кабул, има голяма несигурност кога те ще могат да се измъкнат. Съветът на външния министър е те се опитат да преминат в съседни държави.

Рааб отхвърли критиките, че правителството не се е справило с кризата и че изтеглянето от Афганистан е унижение:

„Имаше наистина конкретни положителни резултати от всички саможертви в Афганистан, но разбира се важното сега е да се признае новата реалност, да се научат уроците  и да се фокусираме върху това, което можем да направим занапред.

С резолюцията на Съвета за сигурността на ООН от снощи Великобритания заедно със Съединените щати и Франция се опитват да установят някакви общи параметри как да се върви напред и това е важна стъпка.“

По-рано премиерът Борис Джонсън, давайки оценка на резолюцията на ООН, каза, че тя ясно показва, че международната общност застава твърдо зад афганистанците.

„Не може да има завръщане към репресиите и терора. Ще настояваме в един глас за свободно придвижване, достъп на хуманитарна помощ и съблюдаване на човешките права“, написа Джонсън в Туитър.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments