Стефан Янев: Как ще се проведат изборите — заедно президентски и парламентарни или отделно

Как ще се проведат изборите — заедно президентски и парламентарни или отделно, реално зависи от времето на решението дали ще се състави правителство или не, както и от самото решение на депутатите за датата на президентските избори. Това обясни служебният премиер Стефан Янев в студиото на Нова телевизия.

Стефан Янев: Как ще се проведат изборите - заедно президентски и парламентарни или отделно

Парламентарните избори ще се проведат около два месеца след указа за разпускане на Народното събрание, самият указ зависи от момента на връщането на мандата — изпълнен или не, а пък датата на президентските избори се посочва от депутатите.

Така се оказва, че решението за датата на изборите се намира в ръцете на Корнелия Нинова. С имена и конкретно посочване Стефан Янев не се изказа, но от думите му се разбра, че за датата на изборите не може да бъдат питани нито той, нито държавния глава.

И двата варианта за насрочването на изборите имат както предимства, така и недостатъци. Предизвикателство биха били както закупуването на нови машини, така и пренастройката на същите за нови избори, заяви още Янев и допълни, че той има готовност да организира още едни избори. Изборите и организацията на изборите не е лек, рутинен процес, допълни той.

Стефан Янев обаче предупреди, че избори 2 в 1 могат да раздвоят гражданите, тъй като това са две различни кампании, с различна тежест и насоченост.

Янев заяви, че ако се стигне до още едно служебно правителство и президентът вземе такова решение, лично той има готовност да поеме още веднъж ролята на служебен премиер.

В момента се намираме в политическа криза и по-точно криза на политическото представителство. 

Политическите партии всъщност страдат заради от отдалечеността си от гражданите. Политическите пратии не показват устойчиво поведение и това вероятно ще разочарова част от техните избиратели, коментира още Стефан Янев.

Вероятно това отваря и вратата за нови политически субекти, които запълват тази дупка. Стефан Янев би гласувал за партия на Кирил Петков и Асен Василев, ако те са новите политически субекти, тъй като те вършат реална работа.

«Бих се включил във всеки проект, който работи за България.» Премиерът не изключи възможност такава формация да се яви още на следващите избори.

Стефан Янев обаче призова обаче да се престане с персонализациите, тъй като партиите не принадлежат на един човек, персона или лидер.

Коментари:

comments powered by HyperComments