Спешна среща на ЕС за притока на мигранти от Афганистан

След около час министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС започват извънредна среща, посветена на очаквания приток на мигранти от Афганистан, както и за координиране на усилията в тази насока.
В срещата ще участват и представители на асоциираните към Шенген страни Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.
Спешна среща на ЕС за притока на мигранти от Афганистан
Министрите ще обсъдят координирането на усилията с международните партньори, които да дадат гаранции, че хуманитарната помощ ще стигне до уязвимите хора.
Те ще дискутират и сътрудничеството със съседни на Афганистан страни, които приемат голяма част от бежанците на своя територия, като вероятно на тях ще бъдат отпуснати финансови средства за тази цел.
Сред другите теми на тяхното внимание ще бъдат евентуални съвместни действия за превенция на мащабни нелегални миграционни вълни, както и продължаващото сътрудничество в областта на сигурността и борбата срещу тероризма, за да има гаранции, че ситуацията в Афганистан няма да доведе до нови заплахи за гражданите на ЕС.
По неофициална информация, се очаква министрите да приемат общо изявление, в което вероятно ще бъде посочено коя страна-членка колко мигранти от Афганистан е готова да приеме.
БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments