«Случилото се с Германия вече не може да бъде поправено»

Между Варшава и Будапеща има разлика, подчертава експертът по Източна Европа Пол Лендуей в Die Welt. Антируските настроения са силни в Полша. Орбан е отворен за сътрудничество с Кремъл. Но властите в двете страни се опитват да създадат авторитарни системи. Обединява ги и нежеланието им да приемат бежанци. За разлика от Германия, Централна и Източна Европа няма традиция да приема бежанци. Орбан разпозна това рано и благодарение на тази позиция дори си намери приятели в Баварския християн-социален съюз.

"Случилото се с Германия вече не може да бъде поправено"

Варшава и Будапеща също са обединени от специалното си отношение към върховенството на закона, правосъдието, медиите и сексуалните малцинства. Това представлява опасност за ЕС, признава експертът. Според него съюзът трябва открито да декларира отношението си към това и да защити своите ценности:

„Наистина се възхищавам на Ангела Меркел. Но мисля, че една от най-големите й грешки беше, че беше твърде сдържана с Полша и Унгария. Отрицателното развитие на събитията би могло да бъде избегнато, ако Германия се беше позиционирала по-ясно. Сега това вече не може да бъде поправено.»

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments