Радев отряза БСП: Няма да предложи служебния кабинет за редовен

Ако президентът Румен Радев не е съгласен, БСП няма да предложи служебния кабинет за редовен. Президентът два път ясно заявил, че служебният кабинет е експертен, а партиите трябва да предложат свои, съответно партийни, кандидатури за министри. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. В момента социалистите държат третия мандат за съставяне на правителство от 46-то Народно събрание.

Радев отряза БСП: Няма да предложи служебния кабинет за редовен

«Поставихме този въпрос, президентът и двата пъти каза, че служебният кабинет е експертен и той не може да бъде оставен в наследство за партии», обясни Нинова в студиото на БТВ.

«Изпълнението на този план зависи от две неща — от волята на президента и от съгласието на другите три партии, от които ще търсим мнозинство. Ние питахме президента, водихме разговори — така разбираме политиката», обясни Нинова и подчерта, че въпросът си БСП са отправили към Румен Радев в президентството — така както те разбират «политиката да се води прозрачно, а не по офиси«.

На въпрос дали бавенето на връщането на третия мандат е било поискано от президентството, за да бъде гласувана актуализацията на бюджета, Нинова отрече да има отправено такова искане.

По думите й целта на Борисов да саботира актуализацията на бюджета е да няма средства за пенсии, за работещите, за болниците и мигрантската криза и съответно, да има социално напрежение, а когато се случи колапса в държавата да каже «Нали видяхте«. По думите й отговорността за държавния бюджет ще носят депутатите в Народното събрание, които ще го гласуват.

Нинова не каза име за евентуален премиер в кабинет с техния мандат, защото искат първо да знаят дали ще имат мнозинство за гласуването му. Тя призова «Демократична България» и «Има такъв народ» публично да заявят, че няма да ги подкрепят, а това да не става в интервюта по медиите и в кулоарите на парламента.

Коментари:

comments powered by HyperComments