Нинова: «Демократична България» отказа среща с БСП

«Демократична България» отказа среща с БСП днес, това е тяхно решение. Очевидно има разнобой между тях, вчера един каза, че ще дойдат, днес, че няма — това е вътрешно коалиционен въпрос. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента, след като от ДБ не се появиха на насрочената среща за преговори за съставяне на кабинет в третия мандат.

Нинова: "Демократична България" отказа среща с БСП

«Нашата отговорност обаче е за държавата, ние не се месим в работата на коалиции, но си правим изводи от техните действия — за нас означава, че не искат да има редовен кабинет и че искат да отиваме на избори, второто — по-лошо, че не искат да започне промяната на модела, за което хиляди граждани протестираха», обясни Нинова.

Лидерът на БСП припомни, че в неделя от «Изпрати се.БГ! Ние идваме» също са заявили, че подкрепата им зависи от ИТН, нещо такова са казали и от ДБ. «Очевидно мнозинството е отцепено, ние сме последователни хора, ще направим каквото направят те. Искаме ангажиментите обаче да се кажат публично, беше добре ДБ да имат смелостта да кажат защо няма да подкрепят кабинет — първо, второ, трето… Скриха се. Нашата цел е публичност и прозрачност, да заявят последната си воля«, призова още Корнелия Нинова.

Що се отнася до конкретни имена, трактовката на социалистите е, че «Демократична България» са провалили преговорите с ИТН с предложението си за конкретни имена.

«При нас няма причина — не предлагаме конкретни имена, защото знаем реакцията, ако търсят оправдание, аргументът, че няма конкретни имена, не работи», категорична бе лидерът на БСП.

В четвъртък в 14 ч. Нинова свиква коалиционните органи, депутатите и на общия форум ще се решат по-нататъшни действия.

Припомняме, че след като отново получи третия манадат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да състави правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с «разум, мъдрост и спокойствие» при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се бори за стабилно мнозинство в Народното събрание.

Антония Чорева, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments